Kínának és Indiának keményebben kell dolgoznia azon, hogy megelőzzék az egyre gyakoribb kisebb incidenseket a két országot elválasztó vitatott határvonal mentén - jelentette ki Salman Khurshid, az indiai külügyek irányítója Pekingben.

A miniszter egyúttal elégedetten szólt arról, hogy a legutóbbi, három héten át tartó vitát a felek jól kezelték és e hét elejére viszonylag zökkenőmentesen megoldották. Nyugati hírforrások azt állították, hogy április 15-én több tucat kínai katona lépte át a két ázsiai hatalom de facto határvonalát, és 20 kilométerrel beljebb, a Ladak régióbeli Depszang-völgyben sátrakat vert fel. Hogy a lépést mi váltotta ki, arról ellentmondó jelentések jelentek meg, de tény, hogy több egyeztető tárgyalás során végül mindkét ország visszahívta katonáit a Himalájában húzódó határról. Hivatalosan mindkét részről a megállapodások értelmezésének különbözőségével magyarázták a történteket. Khurshid csütörtökön találkozott vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel, s a tárgyalásokról kiadott jelentések szerint egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy az incidens nem fogja megzavarni a készülő magas szintű találkozókat.

http://2.bp.blogspot.com/-Ir2hmyGPf3o/UDpQBMPFIDI/AAAAAAAAAq4/iaMwGeIP9Ro/s1600/20091120262302201.jpg

A két ország 1962-ben egy rövid határ menti háborút vívott, s azóta sem tudták rendezni határvitájukat. A kérdésben a különmegbízottak már 15 tárgyalási fordulót tartottak, de nem jutottak eredményre. A fennálló viták ellenére a kereskedelmi és üzleti kapcsolatok a világ két legnépesebb országa között egyre intenzívebbek, Kína immár India legnagyobb kereskedelmi partnere. Míg kereskedelmi forgalmuk 2002-ben 5 milliárd dollár körül volt, addig 2011-re megközelítette a 75 milliárd dollárt.  A Hszinhua állami hírügynökség pénteki kommentárjában a két ország közötti kapcsolatokat "egyre érettebbnek" nevezte. Jelentések szerint Li Ko-csiang kínai kormányfő még e hónapban Újdelhibe készül. Az indiai külügyminiszter pénteken találkozott Jang Csie-cse államtanácsossal, aki a kínai kormányban a külügyek legmagasabb szintű irányítója és fogadta őt a miniszterelnök is.

Szólj hozzá!

Címkék: india

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr365299188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása