Törvényt hozna Sanghaj városa a bajba jutott embertársaikon segítők védelmére és jutalmazására. A másokon segítők erőfeszítéseinek elismerésére és jutalmazására jelenleg nem létezik hivatalos jogi csatorna, pedig az a segítségnyújtást is ösztönözné - indokolta a kétéves kutatómunka nyomán lefektetett terveket a kelet-kínai metropolisz vezetése alá tartozó, politikai és jogi ügyekért felelős testület.

A kínai embereket sokszor bélyegzik egymás iránt közönyösnek, a múltban előfordult, a segítőkész embereket bajba sodró számos eset után pedig ma minden korábbinál kevesebben hajlanak arra, hogy ismeretlen embertársaikon segítsenek. Másfél évvel ezelőtt Kínában nagy felháborodást váltott ki az a dél-kínai eset, amelyben egy kétéves kisgyermeket gázoltak el és hagytak cserben, majd tizennyolc közömbös járókelő ment el az áldozat mellett, míg végül a tizenkilencedik segített neki. Egy tavaly év elején közölt kutatás során a megkérdezettek alig több mint 60 százaléka válaszolt úgy, hogy segítene egy utcán eleső idősebb emberen. 27 százalék azt mondta "ez attól függ", 8 százalék pedig egyáltalán nem segítene. A nemmel válaszolók túlnyomó többsége, 87,4 százalék úgy fogalmazott: attól való félelmében tagadná meg a segítséget, hogy maga is bajba kerül.

A sanghaji kezdeményezés ezen a hozzáálláson próbál helyi szinten változtatni, s a jócselekedeteket komoly anyagi ösztönzőkkel is szorgalmazná. A pénzügyi elismerésen túl a törvénytervezet szerint az esetleges sérüléseket vagy károkat szenvedő segítők számláját is kiegyenlítik majd, ha pedig valaki segítségnyújtás közben veszíti életét, családja mintegy félmillió jüan (18,5 millió forint) kárpótlást is kaphat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr425299183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása