Elégedetlen a kínai lakosság a pekingi vezetés környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységének átláthatóságával kapcsolatban - derül ki egy frissen közzétett jelentésből.

A kínai lakosság több mint 60 százaléka szerint nem közöl elegendő információt a kormány a kelet-ázsiai országot érintő környezeti problémákat illetően, s alig több mint egyharmaduk elégedett a vezetés ez irányú tevékenységével - derül ki a sanghaji Csiaotong Egyetem közvélemény-kutató központjának felméréséből. Az ország 34 városában összesen 3400 főt megkérdező kutatás szerdán ismertetett eredményéből kiderül: a kínai emberek egyre környezettudatosabbak, több mint felük "erősen ellenzi" a környezetre káros hatással járó ipari projekteket, 78 százalékuk pedig akár demonstrációban is hajlandó lenne részt venni, ha a helyi vezetés lakhelye szomszédságában tervezne környezeti kockázatot jelentő építkezéseket.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a lakosság 80 százaléka gondolja ma úgy, hogy a környezetvédelem prioritást élvez a gazdasági fejlődés mindenek feletti fenntartásával szemben. A lakosok kétharmada akár több adót vagy valamilyen díjat is fizetne vízi környezetének javításáért, ugyanekkora arányuk szívesen adományozna környezetvédelmi szervezetnek. "A jelentés fontos mutatója a kínai közvélemény jelenlegi fókuszának, a kínai vezetésnek ennek megfelelően kellene kiigazítania működési mechanizmusát" - fogalmazott Csong Jang, a Csiaotong Egyetem egyik kutatója a China Daily napilapnak.

A környezetvédelmi minisztérium egyre gyakrabban tesz erőfeszítést átláthatóságának növelésére. Szerdán precedens nélküli módon - az őt ért kritikákra és az elmúlt hónapok botrányai után ezerszám nagyobb nyilvánosságot követelő mikroblog-bejegyzésekre válaszul - az első negyedévre vonatkozó statisztikákat tett közzé a légszennyezéssel kapcsolatos esetekről és azok kezeléséről. A nem-kormányzati környezetvédő szervezetek üdvözölték a minisztérium lépését, s azt az átláthatóság felé mutató, "jó kezdetnek" minősítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr75291349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása