Okinava szigete, illetve a Rjúkjú szigetcsoport feletti szuverenitás "átgondolását" vetette fel két kínai kutató szerdán a Zsenmin Zsipao című központi pártlap hasábjain, máris nagy érdeklődést kiváltva a külföldi, különösen a japán médiában.

A legdélibb japán prefektúra Japánhoz tartozásának burkolt megkérdőjelezése olaj lehet az elmérgesedett kelet-kínai-tengeri területi vita tüzére. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tudósai - Csang Haj-peng és Li Kuo-csiang - által jegyzett írás utal rá, hogy a Rjúkjú Királyság, mint hűbérállam adót fizetett a kínai császárnak. Japán 1872-ben annektálta a területet, majd hét év múlva megszüntette a királyságot a négy japán főszigettől délre sok száz kilométer hosszúságban húzódó szigetláncon. Ennek déli szigetei alkotják a mai Okinava prefektúrát. Ezután az I. világháborúig Japán győztes háborúkat vívott Kína, majd Oroszország ellen is, elfoglalta Mandzsúriát, Tajvant és Koreát. A kínai kutatók szerint "a Kínától jogtalanul elvett" területeket a II. világháború után vissza kellett volna szolgáltatni. Ám Okinava amerikai megszállás alá, majd az 1951-es - Kína által el nem ismert - San Franciscó-i békeszerződés alapján amerikai gyámság alá került. 1972-ben adta át az Egyesült Államok Japánnak, azóta is amerikai katonai bázisoknak ad helyet.

http://okinawa.freeblog.hu/files/2012%20Aug/Senkaku%201.gif

A másfél milliós lakosság egyértelműen japán - ahogy a Szenkaku-szigeteknél, itt is a feltételezett gázmező miatt megy az izmozás

Megfigyelők a pártlapban megjelent írást, amely nagyrészt a fennálló kelet-kínai-tengeri szigetvita történelmi hátterével, a hivatalos kínai érvelésben használt elemek felelevenítésével foglalkozik, nem tulajdonítják hivatalos álláspontnak. Más vélemények szerint Peking "a klasszikus kínai tárgyalási taktika részeként" pszichológiai nyomást kíván ily módon gyakorolni Tokióra. A kínai külügyi szóvivőnek újságírók szerdán kétszer is feltették ugyanazt a kérdést, miszerint Kína Okinavát Japán részének tekinti-e. Hua Csun-jing kitért a válaszadás elől, mindkét alkalommal úgy fogalmazott, hogy a tudósok hosszú ideje foglalkoznak a Rjúkjú-szigetek és Okinava történelmével. Szuga Josihide kormányszóvivő szerdán Tokióban kifejezte, történelmileg és a nemzetközi jog szerint is Japán területéről van szó. "Ez vitathatatlan" - tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr355290565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása