Eljárást indítottak korrupció gyanújával Kínában a nagyhatalmú nemzeti fejlesztési és reformbizottság helyettes vezetője ellen; ő az utóbbi idők legmagasabb rangú kínai köztisztviselője, aki ellen ilyen eljárás indult - közölte hétfőn az állami Hszinhua hírügynökség.

Az 58 éves Liu Tien-an 2008 óta töltötte be e posztját, de már tavaly év vége felé rebesgették róla, hogy messze nem feddhetetlen. A tényleges hírt a "súlyos fegyelemsértés" ügyében indult vizsgálatról azonban csak a hétvégén jelentette be a kommunista párt fegyelmi ellenőrző bizottsága. A hongkongi South China Morning Post úgy tudja, hogy Liu irodáját és otthonát szombaton éjszaka - terhelő bizonyítékokat keresve - átkutatták. Liuról tavaly decemberben tett közzé egy sor vádat mikroblogjában Luo Csang-ping, a tekintélyes Cajcsing hírmagazin főszerkesztő-helyettese. Ezek között volt - konkrét utalásokkal -, hogy pozíciójával, hivatali hatalmával visszaél, a tudományos fokozatát igazoló dokumentum hamis, és szeretőt tart.

Liu idén márciusig a nemzeti energiaügyi hivatal elnöki posztját is betöltötte, s hivatala annak idején határozottan kiállt főnöke mellett. A nyilvánosságot kapott információkról azt állították, hogy valótlanok, s ezt jelentették a rendőrségnek. Egyúttal intézkedtek az információknak az internetről történő eltávolításáról. Az azt követő hetekben Liu még több alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt, de állítólag tavaly december közepétől már nem vehetett részt nemzetközi tárgyalásokon. A hongkongi lap értesülései szerint Liuról elhagyott szeretője kezdte el terjeszteni az információkat, segítséget keresve, miután állítólag életveszélyesen megfenyegették. A nőt még Japánban ismerte meg a férfi, amikor ott dolgozott és tanult. Úgy tudni, ő volt az, aki Liunak "segített" megírni tudományos értekezését. Liu gazdasági szakdiplomataként szolgált Tokióban az 1990-es évek második felében.

Liu Tien-an az utóbbi idők hasonló eseteit, leleplezéseit tekintve a "nagy halak" közé tartozik. Csakúgy, mint az elmúlt időkben lebukott Li Csun-cseng, a nyolcvanmilliós Szecsuan tartomány párttitkárhelyettese, akit a kommunista párt tavaly novemberi kongresszusán a központi bizottság póttagjává választottak. A kínai pártfőtitkár, államelnök Hszi Csin-ping hatalomra kerülését követően a korábbinál hatékonyabb harcot hirdetett a korrupció ellen, azt hangoztatva, hogy nemcsak a "legyekre" fognak lecsapni, hanem a "nagy tigrisekre" is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr395299208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása