Hetvenkét órát adott a Fülöp-szigeteki kormánynak Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu arra, hogy válaszoljon egy tajvani halász lelövésével kapcsolatos követeléseire, különben szankciókat hoz - számolt be a tajvani média a kormányzat honlapján vasárnap megjelent közleményről.

Az eset még csütörtökön történt, amikor a Fülöp-szigeteki parti őrség - arra hivatkozva, hogy tajvani halászok tiltott tengeri területen halásztak - tüzet nyitott az egyik hajóra, amelyen négy ember volt. Egyiküket, egy 65 éves férfit a nyakán ért lövés. A Fülöp-szigeteki parti őrség azt állítja, hogy figyelmeztető lövések leadása után, önvédelemből lőttek a kínai hajóra, mivel az szándékosan nekik akart ütközni. A halálesetet szerencsétlennek nevezték, részvétüket fejezték ki és az ügy alapos kivizsgálását ígérték. Tajvan szerint az incidens a két ország egymást átfedő gazdasági övezetében történt, a sziget legdélibb pontjától körülbelül 300 kilométerre délkeletre.

A tajvani elnök bocsánatkérést követelt, az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését, valamint kártérítést a haláleset és a hajóban okozott kár miatt. Egyben sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy halászati megállapodásról. "Amennyiben a Fülöp-szigeteki kormány 72 órán belül nem ad pozitív választ", Tajvan felfüggeszti minden Fülöp-szigeteki munkavállalási kérvény elbírálását, visszahívja képviselőjét Manilából, és felkéri a Fülöp-szigetek tajpeji képviselőjét a távozásra - olvasható a közleményben. Tajpej polgármestere, Hau Lung-pin a hétvégén bejelentette, hogy felfüggeszti a városok közötti kapcsolatokat a Fülöp-szigetekkel, s az országnak nem küldenek meghívást a júniusi sárkányhajó fesztivál versenyeire sem. Hau kemény fellépésre szólította fel a kormányzatot, s azt javasolta, hogy állítsák le a turizmust, függesszék fel a filipinók munkavállalási célú beutazásának engedélyezését, és erősítsék meg a tengeri járőrözést.

A térségbe tart egy tajvani Lafayette-osztályú fregatt és a tajvani parti őrség hajója

A tajvani vezetés vasárnap úgy határozott, hogy hajóflottát indít rendszeres tengeri járőrözésre, halászainak védelmére. A parti őrség három hajója ágyúkkal, géppuskákkal van felszerelve, míg a haditengerészet egy hajója S70-C típusú helikoptert is szállít. A tajvani médiában megjelent hírek szerint a 15 tonnás halászhajóra automata fegyverekből adtak le lövéseket. A China Times emlékeztet arra, hogy korábban már voltak halászati jogi problémákból eredő tengeri incidensek Tajvan és a Fülöp-szigetek között. Az írás szerint a Fülöp-szigeteki bűnüldöző hatóságok minden esetben jogellenese léptek föl, megsebesítve vagy - mint 2004-ben és 2006-ban is - megölve halászokat. Hétfőn körülbelül 200 tajvani tartott demonstrációt a Fülöp-szigetek képviseleti irodája előtt Tajpejben, több tucat rendőr felügyelete mellett. Fülöp-szigeteki zászlókat is elégettek. Tajpej és Manila között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, nincs nagykövetségük egymásnál.

Taiwan Philippines

Peking hétfőn megismételte korábbi tiltakozását, és a média arról is tájékoztatott, hogy Peking keleti flottája, amely a múlt héten a Csendes-óceánon tengeri hadgyakorlatot tartott, azt tervezi, hogy hajói visszatérőben áthaladnak a Bashi-szoroson, ahol az incidens történt. Azt nem tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. A kínai kormány korábban kemény hangon tiltakozott a halász lelövése miatt, "brutális cselekménynek" nevezve a történteket. A washingtoni külügyminisztérium nem ítélte el a történteket, ugyanakkor üdvözölte, hogy a manilai kormány teljes körű és átlátható vizsgálatot ígért.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr405299213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása