Korrupcióért felfüggesztett halálbüntetésre ítélték az utóbbi évtizedek legnagyobb politikai botrányáról elhíresült, délnyugat-kínai Csungking város volt rendőrfőnök-helyettesét - jelentette a hongkongi média helyi információkra hivatkozva szerdán.

Tang Csien-hua így lényegében életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Ezzel a 32 milliós tartományi jogú város újabb egykori nagyhatalmú tisztségviselője kerül börtönbe. Tang főnökét, a volt rendőrkapitányt, Vang Li-csünt és a város párttitkárának, Po Hszi-lajnak a feleségét egy brit üzletember meggyilkolása miatt már elítélték. Előbbit 15 év börtönre, utóbbit, akit emberölés vádjában találtak bűnösnek, ugyancsak felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. A most elítélt Tangról bebizonyosodott, hogy nagy összegek ütötték a markát tisztátalan forrásokból; úgy tudni, összesen 16 millió jüan (591 millió forint) kenőpénzt fogadott el. Négy további rendőrtisztet korábban 5-től 11 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek a gyilkosság eltussolásában való részvételük miatt.

Axe falls on deputy police chief of Chongqing

Idén februárban megjelent hírek szerint Po Hszi-laj állítólag nem működött együtt a nyomozó hatósággal, és kétszer is éhségsztrájkba kezdett. Pót az után távolították el posztjáról, hogy volt jobbkeze (rendőrfőnöke) a szomszédos Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban egy napra az amerikai konzulátusra menekült. Ezután derült ki, hogy Po felesége gyanúsítható Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásával. Ven Csia-pao tavaly, még miniszterelnökként, a parlament éves ülésszakát záró sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy a Po-ügyben a törvények szerint járnak el, és ígéretet tett arra, hogy a közvéleményt tájékoztatni fogják az eredményekről. Ez utóbbi azonban még várat magára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr735302023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása