Pekingben ritka, több száz fős tüntetésről és ennek kapcsán nagy erőkkel kivonult rendőrségről, fegyveresekről, helikopterek bevetéséről számolt be csütörtökön a Global Times című angol nyelvű napilap.

A tiltakozók egy áruház előtt követelték, hogy a hatóságok tisztázzák az épületből múlt pénteken kizuhant társuk, egy vidéki nő halálának körülményeit. A hatóságok közlése szerint nincs alapja annak az interneten is elterjedt szóbeszédnek, hogy a 22 éves Jüan családnevű nőt több biztonsági őr megerőszakolta, ő pedig emiatt végzett magával, netán kilökték. A rendőrség a zárt láncú videohálózat felvételeiből állítólag megállapította, hogy este egyedül lépett be az épületbe és másnap hajnali öt órakor zuhant le, közben pedig nem találkozott senkivel. A közlés szerint sem a helyszíni nyomozás eredménye, sem a boncolási jegyzőkönyv nem utal gyanús körülményekre. Úgy tudni viszont, hogy az áldozat édesanyja nem nézhette meg a felvételeket.

A Global Times értesülései szerint a több száz demonstráló a főváros Fengtaj kerületében transzparensekkel vonult fel és jelszavakat skandálva követelte az igazság kiderítését. A többség főleg Anhuj tartományból, az áldozat szülőhelyéről érkezett, s a tüntetők közt családtagok, barátok is voltak. A tömeg a déli órákra a nézelődő járókelőkkel több ezresre dagadt, s csak délután három körül sikerült feloszlatni. A reggeltől lezárt környező utakat délután ötkor nyitották meg újra. A hatóságok az interneten letiltották a témára keresést, a videofelvételek közzétételét követelő bejegyzéseket törölték, a rendőrség pedig a maga weblapján lezárta a kommentálások lehetőségét.

A Global Times által megszólaltatott szakértő, Hszia Hszüe-lüan szociológus professzor úgy vélte, az ingerült országos visszhang elsősorban annak tulajdonítható, hogy az otthonuktól távol dolgozó, kiszolgáltatott vándormunkásokat érintő ügyről van szó. Az információáramlás elfojtására tett hatósági kísérletekről ugyanakkor azt mondta, azokkal csak gyanakvást és dühöt váltanak ki az emberekből. Szerinte a követelt információkat nyilvánosságra kell hozni, csak úgy lehet a további találgatásoknak elejét venni. Különben a hatóság hitelét veszíti - tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr295291365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása