Az urbanizáció kiteljesítésének céljával felgyorsítja a lakóhely-regisztrációs rendszer reformját a kínai vezetés - írja a Zsenmin Zsipao központi napilap a kormány hét eleji ülésére hivatkozva.

A kelet-ázsiai ország vezetése az ülésen megerősítette: várhatóan az év közepén, de mindenképp még az év vége előtt nyilvánosságra hozza az újonnan bevezetendő, a migráns munkások városokban való letelepedését lehetővé tevő tartózkodási engedélyekre vonatkozó szabályokat. A kormány ígéretet tett arra is, hogy felgyorsítja az elavultnak és a társadalmi mobilitás legnagyobb akadályának tartott lakóhely-regisztrációs rendszer reformját, úgy, hogy a változásokkal a vidéki lakosok érdekei ne sérüljenek. Az évek óta társadalmi feszültségeket okozó, elégedetlenséget tápláló kérdés azért kiemelkedő fontosságú, mert a novemberben megválasztott új kínai vezetés - legfőképp pedig a miniszterelnök, Li Ko-csiang - által hangoztatott urbanizációs törekvések megvalósításának fő akadálya lehet.

http://www.theworld.org/wp-content/uploads/Chinarushhour.jpg

Kínában a vidék egyenlő a szegénységgel, nem kötődik hozzá az a romantika, mint Európában

A városiasodás a jövőbeli gazdasági növekedés motorjaként szolgálhat Kínában: egy kutatóintézet becslése szerint például az évtized közepéig újabb 200, 2022-ig pedig a jelenlegihez képest további 400 millió vidéki válik városlakóvá az országban, a folyamat pedig jelentősen fellendíti majd a belső fogyasztást. A trend nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a következő tíz év során lehetővé váljon a stabil, átlagosan 7-8 százalékos éves gazdasági növekedés.  A jelenlegi rendszer legnagyobb hátránya, miszerint nem engedi a vidékieknek, hogy szabadon városi lakosokká váljanak. Ugyanis szigorúan szabályozza, hogy a kínai lakosok kizárólag bejegyzett lakóhelyükön részesülhetnek társadalmi ellátásban, teljesen kizárva ezzel például a jobb megélhetésért a városokba költöző migráns munkások részvételét új lakhelyükön az egészségügyi-, oktatási- vagy nyugdíjrendszerbe. A regisztrációs rendszer ráadásul nemcsak a migráns munkásokra, hanem azok gyermekeire is vonatkozik, generációk előrejutását megnehezítve és szétszakadt családokat teremtve ezzel.

Tavaly év eleje óta Sanghaj városa, a dél-kínai Kuangtung tartomány és a kelet-kínai Csöcsiang tartomány kísérleti jelleggel elindította a lakhely-regisztrációs rendszer reformját, mely a migráns munkások számára megkönnyíti a különféle társadalmi szolgáltatásokhoz való hozzájutást. Az egész országra érvényes új rendszer kialakításakor az itt szerzett tapasztalatokat is felhasználják majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr155290569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása