Japán 12 hajóból álló, két helikopterhordozót is magában foglaló különleges egységet készül felállítani a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetek védelmére - jelentette be kedden a japán parti őrség.

Az osztag három év alatt fog összeállni, összesen 600 fős létszámmal. A két meglévő helikopterhordozón kívül tíz új járőrhajót fog tartalmazni, amelyek közül négy már épülőben van. A parti őrség azután határozott az egység felállításáról, hogy a Japánban Szenkaku (Kínában Tiaojü) néven ismert szigetek környékén az elmúlt hónapokban mindennapossá váltak a kínai járőrözések. A szigetcsoport Japán fennhatóság alá tartozását Kína vitatja, azt állítja, hogy a szigetek  ősidők óta területének részét képezik. "Szükségesnek tartjuk nagyméretű járőrhajók térségbe vezénylését a helyzet kezelése érdekében" - közölte a parti őrség szóvivője az AFP hírügynökség jelentése szerint.

 Az új hajók megépítését a kormány által január folyamán elfogadott költségvetés-kiegészítésből fedezik. Az egység az Okinava prefektúrához tartozó Isigaki szigetén fog állomásozni, mintegy 175 kilométerre a vitatott szigetektől.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr935051665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása