Környezetbarát temetésekre ösztönzi Peking és más kínai települések önkormányzata polgárait ezekben a napokban a kínai halottak ünnepe, a sírlesöprés (csingming) napja alkalmából, amely az idén csütörtökre esett.

A több mint 2500 éves hagyomány szerint a csingming idején benépesülnek a kínai temetők, a hozzátartozók felkeresik elhunyt rokonaik sírját, rendbe teszik, virágokat helyeznek el rajtuk, "ajándékokat", helyenként ételt, gyümölcsöt visznek nekik. Többnyire vidéken erre az alkalomra külön papírmasé tárgyakat is elégetnek, így okostelefonokat vagy légkondicionálót, de hallani lehetett olyanról is, hogy fiatal nőt formázó alakot "juttattak így el a túlvilágra". A legelterjedtebb a hamis papírpénz égetése, amelyet egyes helyeken egy rendkívül vékony sárga papírlap szimbolizál. A kínai hagyományok szerint az elhunyt lelke a föld alá, koporsóba temetve nyugszik békében. 

Az "új" temetkezési formák népszerűsítésére az önkormányzatok nem kis összegű támogatást is bevezettek, így vidéken a hamvasztás, a fa alá temetés, a hamvak folyóba szóratása is előfordul. Kína régi gondja, hogy a temetkezési szokásokat megreformálni szándékozó törekvések nem igazán találnak visszhangra, különösen a vidéki lakosság körében. A települések vezetői újra és újra arra hívják fel a figyelmet, hogy fogyóban a korlátozottan rendelkezésre álló földterület. Peking lakóinak többsége az urnákat is földbe temeti, a jelenlegi szabályok szerint két ember urnája legfeljebb egy négyzetméter földterületet foglalhat el állami temetőben. A fővárosi vezetés célja, hogy 2015-re 30-35 százalékra növelje azok számát, akik alternatívaként a hamvak szétszóratását, vagy a tengerbe szórást választják.

Tavaly 87 ezer hamvasztásos temetésre került sor Pekingben és több mint ezer esetben szórták a hamvakat a tengerbe. Utóbbiak aránya alig haladja meg az elhunytak egy százalékát. A kínálat csökkenése miatt a sírhelyek ára az utóbbi években elszabadult, egyes külvárosi magántemetőkben 10 ezer jüantól (380 ezer forint) 1 millió jüanig (38 millió forint) terjedő árak között lehet válogatni. A luxussírok környéke parkosított, virágos, számukra "művészi környezetet" alakítanak ki - magyarázta egy vállalkozó egy újságban. Ugyanakkor az állami temetőkben másfél-kétezer jüanért (57-76 ezer forint) már kapni egy dupla sírhelyet.

Az egyik legújabb jelenség Sanghajban, Senjangban és Fucsien tartományban a sírokon elhelyezett QR-kód, az okostelefonokkal értelmezhető kétdimenziós vonalkód. Ennek, illetve a mobilkészülékek segítségével a családtagok könnyen fényképeken, videofelvételeken is megidézhetik a sírban nyugvó szeretteiket. Mások csak az illetővel kapcsolatos alapinformációkat teszik elérhetővé. Van olyan temető, amely ingyenes szolgáltatásként ajánlja a kódok elkészítését és felhelyezését. Igénylőik többnyire 35-45 év közöttiek, s közülük többen úgy vélik, talán még az idegenek is szívesen ismerkednek meg ily módon akár az élők sorából távozott, egyszerű életet élő emberek múltjával. A halottak napja Kínában munkaszünettel jár és a hosszú hétvége lehetőséget ad arra, hogy a családok a távolabb lévő sírokhoz is elutazzanak. Tavaly összesen 520 millió ember kereste fel a temetőket az ünnepen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr295195874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása