A demokrácia nem csak kormányzás kérdése, Kína egy újfajta, nemzeti adottságainak megfelelő, gyakorlatias demokrácia útját követi - írja a Zsenmin Zsipao című kínai pártlap angol nyelvű internetes oldalán, két nappal a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusának kezdete előtt.

 A pártlap szerint az orosz "sokkterápia" vagy a latin-amerikai "radikális reformok" következtében jelentkező társadalmi elégedetlenség azt mutatja, a nyugati típusú demokrácia másolása és utánzása felforduláshoz vezet. A demokrácia számos formában jelentkezhet, a jó demokrácia pedig a nemzeti adottságok figyelembe vételével alakul. Kína mindig nagy hangsúlyt helyezett az emberek megélhetésére és a folyamatos reformra, a gyakorlatias demokrácia útját követi - írja a lap.

 Az elmúlt évtizedben számos változásnak volt tanúja az ország a cikk szerint, amely többek között a városi és falusi lakosság igazságos parlamenti képviseletét, a párton belüli, s a választói szintek demokráciáját említi. A központi vezetés folyamatosan javít a közmeghallgatások rendszerén, a kormányzati információk nyilvánosságra hozatalán, felhívja a figyelmet a tények ismeretét, a szólásszabadságot és a felügyeletet illető jogokra, bátorítja a lakosságot, hogy vegyen részt a politikában és figyelembe veszi az emberek véleményét - sorolja a Zsenmin Zsipao. A lap emlékeztet: a mikroblogok bevezetésével lehetővé vált, hogy a közemberek is hangot adjanak véleményüknek, s felügyeljék a vezetést, a kormányzati hivatalok mára az interneten teszik közzé a működésüket illető információkat és más hivatalos ügyeket, ami jelentős változás az előző évek rendszeréhez képest. 

A lap úgy fogalmaz: talán a demokrácia még nem érte el azt a szintet, amit sokan elvárnának, a vezetés ugyanakkor folytonosan javítja a demokrácia fokát és mikéntjét. A lap Doris Naisbitt Kína-szakértőt idézi, aki a nyugati demokráciát horizontálisként, a kínait vertikálisként írja le, a cikkben hozzátéve: a kínai típusú demokráciának ennél is szélesebb és gazdagabb a definíciója. A kínai típusú demokrácia megfelel a kínai nemzeti adottságoknak és kulturális háttérnek, így inkább hozzájárul majd az ország modernizációjához - véli a Zsenmin Zsipao.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr844893900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása