Jövőre is emelkedő árakra lehet számítani a kínai ingatlanpiacon, egyes helyeken pedig továbbra is magas a piaci buborékok kialakulásának veszélye - figyelmeztet a Kínai Társadalomtudományi Akadémia újonnan kiadott zöld könyvében.

A zöld könyv úgy fogalmaz: bizonyos mértékben vitathatatlanul sikerült az elmúlt év során a kormány által forszírozott kínai ingatlanpiac korlátozása, a statisztikák ugyanakkor arra engednek következtetni: a jövő év kockázatos trendeket hozhat. Az ingatlanárak novemberben hatodik egymást követő hónapja emelkedtek az országban, a bevételforrásaik miatt aggódó tartományi kormányok pedig igyekeznek a központi szabályozást megkerülve minél magasabb áron értékesíteni a tulajdonaikban álló ingatlanokat.

Az árak meredek emelkedése az év végén és 2013-ban is tovább folytatódik majd - áll a jelentésben. Egyes városokban fennáll annak a veszélye, hogy a beruházások és a spekulatív tőke visszavonása az ingatlanpiaci buborék kipukkanásához vezethet. Számos kis és közepes méretű ingatlanvállalatot a finanszírozási források elapadása veszélyeztet, tönkremenetelük befejezetlen házak tömegét és országos pénzügyi kockázatokat vonhat magával - írja a zöld könyv.

A Társadalomtudományi Akadémia úgy fogalmaz: ugyan a központi kormánynak a túlfűtött ingatlanpiac lehűtésére bevezetett makrogazdasági politikái működnek, "azok nem hoztak optimális eredményeket". Hogy az ország új vezetése milyen lépésekre készül az ingatlanpiaci szabályozásokkal kapcsolatosan, egyelőre nem lehet tudni, az iparági szakértők ugyanakkor nem várják a 2010-ben bevezetett szigorítások jelentős és gyors enyhítését. A Hszinhua hírügynökség pénteken egy cikkében úgy vélte: az ágazat stabilizálódásához a politikák folytonossága is szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr834967703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása