Az erőszakos és törvénytelen földfoglalások gyakorlatának megszüntetésére szólított fel a kínai földügyeket felügyelő minisztérium rendkívüli felhívásában - számolt be a Zsenmin Zsipao központi pártlap szerdai számában.

A tárca vezetése a helyi hatóságokat arra hívta fel, hogy vizsgálják felül az eddigi szabályozást és egységesítsék a földvásárlások rendjét. Hozzáteszik: "az erőszakos föld(el)vételeket, a törvénytelen cselekményeket súlyosan meg kell büntetni". A minisztérium maga is utal az erőszakos földszerzések nagy számára, s előírja, hogy a különböző régiók illetékesei derítsék ki a földviták hátterét, végezzék el "a probléma alapos kutatását", s ezek eredményeként találjanak célravezető megoldásokat. Biztosítani kell, hogy a földtulajdonosok adott esetben megfelelő kártérítést kapjanak - tették hozzá.

http://im.ft-static.com/content/images/80017348-8cc7-11e0-beca-00144feab49a.img

Kínában rendszeresen fordulnak elő a földterületekkel kapcsolatos visszaélések. A média, illetve a nyilvánosság többnyire csak akkor értesül róluk, amikor az érintettek nagy tömeget mozgósítanak, vagy a tiltakozók demonstrációja erőszakba torkollik. A hatalom képviselői legtöbbször a helyi önkormányzatok, vagy maguk az ingatlanfejlesztők. Utóbb gyakran kiderül, hogy vesztegetés is van a háttérben. A fő probléma általában a kártérítés összegének mértéke, de helyenként a tulajdonos, a föld használója egyszerűen nem is akar megválni a földjéről, amelyen esetenként lakóház áll. Az effajta esetek számlájára írandó már több öngyilkosság és merénylet is.

A Tsinghua egyetem korábban közölt kutatása szerint 2000 és 2010 között a tömeges zavargások száma Kínában megduplázódott, elérte az évi 180 ezret. Más, szerényebb becslések szerint évente 90 ezer körül van az úgynevezett "tömegmozdulások" száma. Idén márciusban a kínai népfront egy tagja azt nyilatkozta, 30-50 ezer zavargás, tüntetés történik az országban egy év során. Mint mondta, ezek többsége már egyre inkább a környezetszennyezéssel hozható összefüggésbe, a földkisajátítások ügye a második leggyakoribb ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr965302028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása