A kínai bankok nyereségének emelkedése 7-8 százalék lesz az idén a korábbi évek kétszámjegyű profitnövekedését követően - írja összeállításában a Cajhszin pénzügyi és gazdasági magazin.

A lap az egyik legnagyobb kínai bank, a Bank of Communications előrejelzését idézi, amely szerint a kínai bankok profitjának növekedése az idén 7-8 százalék körül alakul, szemben a 17 százalék körülire becsült 2012. évivel. Ennek több oka van, hozzájárul egyrészről a kínai gazdaság általános lassulása, a kínai központi bank kamatcsökkentő politikája és a bankrendszer nem teljesítő hitelállományának emelkedése. Emellett a nyereséget olvasztja a fokozott rivalizálás a bankrendszeren kívüli versenytársakkal, valamint a pénzügyi rendszer reformjaként elengedhetetlen kamatláb-liberalizáció is.

A bankok profitnövekedésének csökkenése az elmúlt éveknek is jellemző trendje volt, míg például a tíz legnagyobb bank profitja 2011 első felében még csaknem 35 százalékkal nőtt, 2012 első hat hónapjában már csak 17 százalékkal. A rendkívüli ütemű nyereségnövekedés ideje lejárt a kínai és nemzetközi banki szakemberek általános vélekedése szerint. A Reuters szerint a négy legnagyobb kínai bank - a Bank of China, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Kínai Építési Bank és a Mezőgazdasági Bank - profitja az idén átlagosan mindössze 5 százalékkal nő. A kínai bankszövetség és a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég ennél bizakodóbb: közös tanulmányukban a teljes kínai bankrendszer profitjának emelkedését a 2012-2014 közti évekre átlagosan 20 százalékra teszi.

Szólj hozzá!

Címkék: bank

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr955014549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása