A kínai kormány az emberi jogok helyzetéről kedden kiadott úgynevezett fehér könyvben azt állította: évek szüntelen erőfeszítéseinek köszönhetően Kína magasabb szintet ért el az emberek életszínvonalában, a demokráciában, a jogállamiságban, továbbá a kulturális fejlődést, a társadalombiztosítást és a környezetvédelmet tekintve.

Az emberi jogok területén elért ereményeket számba vevő dokumentum nem tér ki azokra a kérdésekre, amelyekben köztudottan továbbra is hiányosságok tapasztalhatók az országban. Megállapítja viszont, hogy Kína egy óriási népességű fejlődő ország, amelyet nagy regionális különbségek jellemeznek, szembetűnő, az egyenlőtlenségekből és az egyenlőtlen fejlődésből fakadó problémákkal. Ezért sok, az emberek alapvető érdekeit érintő kérdés vár még megoldásra, s az emberi jogok jobb védelme továbbra is nehéz feladat marad - állapítja meg kormányzati jelentés. Kína a megélhetési körülmények javítására, a fejlődés biztosítására és az állampolgárok véleménynyilvánítási lehetőségeinek bővítésére összpontosította törekvéseit - olvasható a pekingi fehér könyvben.

A kormány dokumentuma a tavalyi évre vonatkozóan részletes leírást tartalmaz arról, hogy az ország miként igyekezett az emberek gazdasági, szociális, kulturális jogainak érvényesülését elősegíteni a polgári és politikai jogokkal egyetemben - fogalmaz a Hszinhua hírügynökség összefoglaló jelentése. A terjedelmes irat szerint 2012-ben mind a városi, mind a vidéki lakosság körében nőtt az egy főre jutó jövedelem, a kormány nagy összegeket fordított a szegénységet csökkentő programokra, javultak a lakhatási körülmények, átfogó intézkedéseket hoztak a foglalkoztatási lehetőségek bővítésére. Ugyancsak gyakorlati lépéseket tettek annak érdekében, hogy az állampolgárok megismerjék és érvényesíthessék a jogaikat - olvasható a szövegben, amelynek szerzői külön is megemlítik az internetet, mint az információszerzés, a véleménynyilvánítás és ellenőrzés fontos és immár meghatározó eszközét. Hozzáteszik: Kínában tavaly külön rendelkezés született a kormányzati munkával, helyi költségvetéssel összefüggő információk közzétételéről.

2012 végéig a falvakat irányító falubizottságok 98 százalékát - 95 százalékos részvétellel - közvetlenül választották. Immár több mint 1,3 milliárd ember részesül valamiféle egészségügyi biztosításban. A fehér könyv jelentős előrelépésként értékeli, hogy 2012-ben Kína a büntetőeljárási törvény módosításakor a törvény szövegébe emelte a "az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét". Utal arra, hogy az igazságszolgáltatásban ugyancsak nagyobb mértékben érvényesítik az emberi jogokat, védik a fogvatartottak jogait, ellenőrzik a halálbüntetés "körültekintő" alkalmazását. Kína összesen 27 nemzetközi emberi jogi egyezményhez csatlakozott, s az elmúlt három évben emberi jogi párbeszédet folytatott az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Németországgal, Ausztráliával és Svájccal.

Szólj hozzá!

Címkék: jog

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr675300446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása