A Dagong Global hitelminősítő vizsgálja és értékeli a kínai tartományok hitelállományát - jelentette be a vállalat. A vizsgálat során a Dagong a tartományi kormányok adóshelyzetét méri fel, kitettségüket, fizetőképességüket és pénzügyi tartalékaikat pontosan meghatározva. Egy új, saját fejlesztésű értékelési rendszerrel mérik fel a helyzetet.

A tartományi kormányok adósságállományról legutóbb 2010 végén tettek közzé hivatalos adatokat, akkor 10,7 ezer milliárd jüanre (375 ezer milliárd forint) becsülve az összeget. A jelenlegi értékről csak becslések léteznek, és a statisztikákban nem szereplő, a hivatalos finanszírozási forrásokon kívüli hitelek több ezer milliárd jüannal emelhetik meg ezt az értéket - ismerték el az adatok pontatlanságát korábban a Bank of China közgazdászai is.  Az elmúlt hetekben több kínai elemzőcég is próbálta megbecsülni a tartományi hitelállomány nagyságát. A vuhani székhelyű Csangcsiang tőzsdei elemző vállalat 12 ezer milliárd jüanra (420 ezer milliárd forint) tippelte az összeget 2012 végén, az Orient Securities hongkongi cég 12,77 ezer milliárd jüanos (447 ezer milliárd forint) értéket valószínűsített. A CBRC elnöke, Sang Fu-lin szerint ugyanakkor a hitelállomány 2010 óta csökkent, és tavaly szeptember végén 9,25 ezer milliárd jüan (324 ezer milliárd forint) lehetett. 

A kínai tartományok hitelállományának növekedése a világgazdasági válság kirobbanását követő 2009-es ösztönző intézkedések következtében szaladt meg igazán, amikor a helyi kormányok óriási infrastrukturális beruházásokba is kezdtek.  A hitelállomány nagyságán kívül a tartományok gyengülő fizetési képessége is aggodalmakat okoz, a gazdasági növekedés lassulását és a kínai ingatlanpiac lehűlését ugyanis a helyi költségvetések is nagymértékben megszenvedik. A teljes hitelállományon belül a nem teljesítő hitelek arányát általában 10-12 százalékosra becsülik, de a pesszimistábbak szerint akár a 20-30 százalékot is elérheti. 

A tartományi hitelállomány miatt a szabályzó szervek is aggódnak: novemberben a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) javasolt szigorúbb szabályozást az infrastrukturális beruházások terén, az év végén a pénzügyminisztérium szólított fel a helyi kormányok szabályozatlan finanszírozásának korlátozására.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr585042302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása