Kína "habozás nélkül" csökkenteni fogja az Észak-Koreának szánt segélyeket, ha Phenjan, újabb fenyegetését beváltva, ismét atomkísérletet hajt végre - figyelmeztetett pénteken a kínai sajtó egyik hivatalos orgánuma.

A Global Times című angol nyelvű lapban megjelent szerkesztőségi cikk hangsúlyozza, hogy Peking dilemma előtt áll a Koreai-félszigeten kialakult helyzetben. Szemére veti Phenjannak, hogy láthatóan nem értékeli Kína erőfeszítéseit, sőt - még ha burkoltan is -, de bírálja Kínát. "Akkor csak hadd haragudjon Észak-Korea. Kínának viszont lejjebb kell adnia ezzel kapcsolatos stratégiájához fűzött várakozásait", mivel "egyre távolodunk attól a céltól, hogy atomfegyvermentessé tegyük a félszigetet," és "kifogytunk az Észak-Korea, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok közötti diplomáciai egyensúlykeresés eszközeiből" - írta a lap.

Peking nem állhat az egyik fél pártjára, mint azt az Egyesült Államok vagy Japán teszi, de nem zárkózhat el a probléma elől sem. Ezért bele kell törődnie abba, hogy lépésével megsértheti vagy az egyik oldalt, vagy mindkettőt - áll a jegyzetben. A lap szerint Kelet-Ázsiában meglehetősen zavaros állapotok uralkodnak, de "szerencsére Kína a legerősebb valamennyi térségbeli ország közül", ezért a legkevésbé fogják érinteni a történések.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr465042869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása