Egyre több migráns munkás engedheti meg magának Kínában, hogy otthona közelében keressen állást, az újévi ünnepek után minden eddiginél kevesebb visszatérőre számítanak a déli Kuangtung tartományban, ahol a dolgozók 60 százaléka az ország más részeiről érkezik.

A több tízezer gyárával korábban az ország termelőközpontjának számító, a "világ gyáraként" is emlegetett, több millió migráns munkást magához vonzó tartomány illetékesei szerint a héten kezdődő és február közepéig tartó kínai holdújév után akár duplájára is nőhet a munkaerőhiány a tartományban. Kuangtungban a világgazdasági válság következtében csökkenő exportkereslet, valamint a gazdaság lassulása ellenére is általánosságban mintegy 400 ezret tesz ki a be nem töltött álláshelyek száma, amely az ünnepek után 1-1,2 millióra nőhet.

Több millió vidéki utazik ilyenkor haza, és sokan nem térnek vissza majd a városokba

Az ország középső és nyugati tartományainak fejlődése, a déli és a keleti part ingatlanárainak valamint megélhetési költségeinek folytonos emelkedése miatt egyre többen döntenek úgy, eredeti otthonukhoz közel keresnek állást maguknak. Csungking városába például a hivatalos adatok szerint tavaly több mint 400 ezren költöztek vissza, idén újabb 300 ezer hazatérőt vár a vezetés. A trend ellen a keleti tartományok vezetése a minimálbérek emelésével, a migránsok lakhatásának javításával, az általános életszínvonal emelésével próbálnak meg fellépni.  A helyzet nem csupán Kuangtung tartományra jellemző, az egész keleti part érintett: Csiangszu tartományban és Sanghajban már évek óta gondot okoz a holdújév után a munkások visszacsábítása.

A trendet erősíti, hogy a rohamosan öregedő társadalmon belül a munkaképes korú lakosság aránya csökken, a 14 éves vagy annál fiatalabbak aránya 2011-ben már csupán 16,6 százalékot tett ki. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy múlt heti jelentése szerint az igazi fordulópont valamikor 2020 és 2025 között következik be, amikor is a munkaerő-kínálat meghaladja majd a keresletet.

Szólj hozzá!

Címkék: munka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr875063954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása