Peking szakított a hagyományokkal, és az Országos Népi Gyűlés (ONGY) ülésszaka előtti hétfői sajtótájékoztatón nem ismertette védelmi költségvetésének tervezett számait, ezért azok hivatalosan csak kedden kerülnek nyilvánosságra.

Fu Jing külügyi szóvivő az ilyenkor szokásos kérdésre válaszolva némileg ingerülten megjegyezte: "úgy tűnik, Kínának minden évben meg kell magyaráznia a világnak, hogy miért fokozza nemzetvédelmét, és miért kell növelnie katonai költségvetését". Az előző évi központi költségevetés végrehajtásáról, valamint a jövő évi költségvetés tervéről szóló jelentést hivatalosan a parlamenti ülés első napján ismertetik, de a védelmi költségvetés összegét korábban - legalább 2006 óta - az ülés előtti sajtótájékoztatón elárulták. "A világnak nem jó hír, ha egy olyan nagy ország, mint Kína nem képes megvédeni magát" - állapította meg a formabontó Fu, és kijelentette, hogy hazája védelmi politikája nem fenyeget más országokat, csak a biztonság és a béke védelmét szolgálja.

Egy évvel ezelőtt az ONGY szóvivője arról tájékoztatott, hogy Kína védelmi költségvetése 11,2 százalékkal bővül 2012-ben, s meghaladja a 670 milliárd jüant, ami mai értéken 107,6 milliárd dollárnak felelne meg. Szakértők úgy vélik, hogy a tavalyi költségvetés valójában nagyobb összegű volt, és azt állítják, hogy a világ második legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok után a legtöbbet költi a hadseregre. Az Egyesült Államok védelmi költségvetése becslések szerint így is 4,5-5-szöröse a kínainak, de utóbbi GDP-arányosan is jelentősen elmarad az amerikaitól, de még a brittől is. Washington gyakran kifogásolta a kínai védelmi költségvetés átláthatatlanságát, de Peking válaszában rendszerint egyrészt arra hivatkozik, hogy sokkal átláthatóbb, mint volt, és hogy a tételek részletes nyilvánosságra hozatalának mindenütt van határa, másrészt: e téren eleget tesz a nemzetközileg rá háruló adatközlési kötelezettségének.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr815116068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása