Az elpusztult sertéseket feldolgozó hentesek rendőrségi őrizetbe vételének a következménye, hogy egy kelet-kínai városban a kimúlt disznók tetemeit a közeli folyóba dobták - derítette ki a kínai központi televízió legutóbbi oknyomozó műsorában.

 A betegségben vagy természetes módon elhullott állatokat a szabályok szerint tilos értékesíteni, ám a legutóbbi időkig mégsem ez volt a gyakorlat a sertéstenyésztő és -nevelő telepeiről elhíresült településen, a Csöcsiang tartománybeli Csiahszingban. Kiderült, hogy az elhullott állatokat a hentesek ugyanúgy feldolgozták, mint az egészséges állatokat vágás után. Az előbbiekből készült húsárut azonban a feketepiacon értékesítették. A műsorban Pan Huj-min, az egyik őrizetben lévő gyanúsított elmondta, egyértelmű, hogy miután őt és társait a hatóságok őrizetbe vették, a gazdák a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtak. Ennek eredményeként került több mint 16 ezer sertés teteme a kelet-kínai metropoliszt, Sanghajt is átszelő Huangpu folyóba, aggodalmat keltve az ott élők körében.

A televízióban elhangzott, hogy a gazdáknak 50 jüant, vagyis kevesebb, mint kétezer forintot fizettek az állatok darabjáért, s azok elszállításáról is gondoskodtak. Volt olyan kereskedő, aki naponta 10-12 darabot vásárolt. Kiderült, hogy az elmúlt évben több mint 77 ezer sertés feldolgozásából az ezzel foglalkozók 8,65 millió jüant (331 millió forint) kerestek. Tavaly novemberben a helyi bíróság három - az elhullott sertéseket feldolgozó - hentest életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt. Kínában és a nemzetközi sajtóban a Sanghaj környéki eset nagy visszhangot váltott ki, s ráirányította a figyelmet a helyi ellenőrzés lazaságaira, a szabálytalanságok felett szemet hunyó hivatalnokokra és természetesen a nyilvánosság szerepére.

A Hszinhua hírügynökség hétfőn arról tudósított, hogy a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Pengsan megyéjében több mint ezer bomlásnak indult kacsát halásztak ki a helyi Nanho folyóból. A szakemberek szerint a tetemek nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem a környékbeli állatállományra. A felelősöket még keresik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr565171689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása