Új rendszámokat kapnak a kínai hadsereg és a fegyveres rendőrség szolgálati autói, amivel elejét kívánják venni a visszaéléseknek, a gépkocsik magáncélra történő használatának, a rendszámok hamisításának és illegális kereskedelmének - tájékozatott a kínai média hétfőn.

A katonai rendszámú autók számos előnyt élveznek, így például vezetőiknek nem kell autópályadíjat vagy parkolási díjat fizetniük. Bár a közlekedési szabályok ugyanúgy vonatkoznak rájuk, piros kezdő karakterrel ellátott rendszámaik gyakorlatilag "megkülönbözető jelzésnek" számítanak, s szabálysértés esetén a rendőrök elnézőek a vezetőikkel szemben. A rendszámok hamisítása viszonylag elterjedt volt, magáncélú használatuk, illetéktelenek, gazdag, befolyásos helyi kormányzati emberek számára történő eladásuk ugyancsak gyakori jelenség. Mindezek a közvélemény nem szűnő bírálatát váltották ki. Sokan tették szóvá azt is, hogy luxusautókon is ott díszeleg a katonai rendszám.

A hadsereg lapjában közölt cikk szerint az új parancs felsorolja azokat az autómárkákat, illetve típusokat is, amelyekre nem, vagy csak korlátozott számban és külön engedéllyel helyezhetnek katonai rendszámot. Közöttük vannak a szabadidő autók, valamint a Mercedes, a BMW, a Lincoln, a Cadillac, a Bentley, a Jaguar és a Porsche márkák és Volkswagen Phaeton típusa. A motorok űrtartalmának felső határát 3 literben határozták meg; az autók nem léphetik át a 450 ezer jüanos (16,7 millió forint) árkategóriát. A központi korrupcióellenes döntéssorozat részként hozott szabályozás régóta várt intézkedés. A jelek szerint az internetes közösség a jövőben is arra készül, hogy fényképes "feljelentéseket" tesz, ha visszaélések nyomára bukkan. Mostantól egyébként "információtechnológiai eszközökkel" meggátolható lesz, hogy katonai rendszámok illetéktelenek kezébe, autójára kerüljenek - állítják a hatóságok.

A döntéshozók azt hangsúlyozzák, hogy a május elsejével érvénybe lépő központi rendszámcsere csak szimbolikus lépés, a hadseregben átfogó fegyelmi szigorításokra van szükség.

Szólj hozzá!

Címkék: auto

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr635253091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása