Alig egy hónap leforgása alatt már második körben csökkenti a kormányzati beavatkozás mértékét az új kínai vezetés - tájékoztatott az állami Hszinhua hírügynökség.

Az intézkedések, amelyeket a kormány Li Ko-csiang miniszterelnök vezette ülése után jelentettek be, ezúttal is elsősorban a gazdaságot érintik. A hivatalos közlemény szerint a változások a növekedés stabilizálását, az infláció felügyeletét, a lehetséges veszélyforrások csökkentését szolgálják, hogy elmélyítsék s a világ második legnagyobb gazdaságában megkezdett reformokat. A részletes tervből kiderül: a központi vezetés 61, korábban közvetlenül alája tartozó területen delegálja a döntési jogokat alacsonyabb, tartományi szintekre. A reformok többek között a helyi önkormányzatok költségvetésének átláthatóbbá tételét szolgálják, a magántőke vasúti ágazatba való fokozottabb bevonását teszik lehetővé, s a kamatlábak és árfolyamok meghatározását alakítják piacorientáltabbá. A társadalom mindennapjait közvetlenül is érintő területek közt az elektromos energiaszolgáltatás átalakítása, az egészségügyi és betegbiztosítási rendszer részleges reformja szerepelnek, de az élelmiszer- és gyógyszerbiztonság kérdését is szigorúbban szabályozzák majd. A reformok érintik emellett a technológiai, az innovációs és a környezetvédelmi ágazatokat is.

Az intézkedések alig egy hónappal követik az előző, 71 területet érintő hasonló "csomagot", amely szintén a központi beavatkozás visszaszorítását célozta. Az elmúlt 12 évben a kínai vezetés hat körben határozott az állami beavatkozás és az állami tulajdon arányának csökkentéséről. A kérdés a tavaly őszi központi hatalomátadás előtt hangos vitát váltott ki az országban, és számos értelmiségi sürgette a szabadabb verseny és egészségesebb üzleti környezet megteremtését. A témakör a Világbank tavaly év elején ismertetett China 2030 című kiadványban is kiemelt helyet kapott. A jelentés készítői a kelet-ázsiai ország számára megfogalmazott tanácsok közt legelsőként az állami vállalatok reformját, a tulajdonosi struktúrák újragondolását, a közforrásokhoz való hozzáférés szélesítését sürgették, emellett a stratégiai fontosságú iparágakban való verseny növelését szorgalmazta.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr615286999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása