Bár az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány közepette erősödnek a Kína-ellenes hangok, a kelet-ázsiai országból Amerikába áramló működőtőke összege töretlenül nő - derül ki a Mergermarket pénzügyi információkat és elemzéseket készítő cég statisztikáiból.

    A vállalat adatai szerint idén csaknem megduplázódott a kínai beruházások értéke az Egyesült Államokban, s az év hátralévő hónapjaiban is a trend folytatódása várható. A kínai fél által kezdeményezett cégösszevonások és felvásárlások (M&A) értéke az év első kilenc hónapjában 93,7 százalékkal nőtt 2011 hasonló időszakához képest, vagyis már a hétmilliárd dolláros határt közelíti. A dollárban számolt befektetéseket illetően az Egyesült Államokban ma a szárazföldi kínai és hongkongi cégek a harmadik legnagyobb befektetők - mutat rá az elemző cég. Az első két helyet jelenleg Kanada és Nagy-Britannia birtokolja. 


    A South China Morning Post egy korábbi összeállításában a megkérdezett elemzők úgy becsülték: azkínai beruházások értéke jövőre akár a 13 milliárd dollárt is elérheti az Egyesült Államokban, ami a 2012-re várt értéknek a másfélszerese. Idén az elnökválasztási kampány miatt és a jelöltek retorikája következtében is fokozódó Kína-ellenesség miatt néhány nagyobb szabású beruházás aláírását elhalasztották, ezek is a jövő évben esedékesek - jegyezték meg a lapnak az elemzők. 


    A héten több kínai újság is kemény hangon bírálta a lassan finisébe érkező amerikai elnökválasztási kampány gyakorlatát, annak során ugyanis már szinte kötelező elemmé vált Kínaszapulása. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) úgy fogalmazott: az, hogy hazugságokkal az amerikai szavazók megnyerhetők, azt mutatja, baj van a rendszerrel, s ez az amerikai politika szégyene, a világ számára pedig későbbi bajok előszele. A Hszinhua hírügynökség arról írt, hogy, az amerikai politikusok "kaméleon-politikája", vagyis Kína becsmérlése, majd a gyors véleményváltás, komoly sebeket üthet a kétoldalú kapcsolatokon. Ez elsősorban az Egyesült Államokat sújthatja, Kína ugyanis az amerikai vállalatok legjövedelmezőbb piaca, és a kelet-ázsiai ország terjeszkedése - melynek aKína-ellenes hangok csak ártanak - komoly üzleti lehetőségeket és munkahelyeket teremt az amerikai emberek számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr244865553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása