Legjelentősebb szponzora visszavonta támogatását, így most új forrásokat keres a Man Asia Irodalmi Díj, Ázsia legrangosabb irodalmi elismerése - írja csütörtöki számában a South China Morning Post című hongkongi napilap.

    Az újság értesülései szerint a díj mögött eddig álló Man Csoport komoly költségcsökkentésre kényszerült idén, ezért döntött a pénzügyi támogatás megvonása mellett. "A jövőben a világszintű Man Booker-díj szponzorálására koncentrálunk, amelyet idén már 12. esztendeje támogatunk" - fogalmazott a vállalat közleményében. A lépés azért különösen kellemetlen, mert a Man Csoport nem csupán a díjjal járó pénzjutalmat biztosította, de a szervezési, adminisztrációs és reklámköltségeket is állta. A pontos összeg nem ismert, de a becslések szerint a 100 ezer dollárt is elérheti. 


    A Man Asia Irodalmi Díj felelősei ugyanakkor optimistának mutatkoznak. "A díj túlságosan fontos szerepet játszik a térségben ahhoz, hogy csak úgy megszűnjön. Mo Jen (Mo Yan) kínai író Nobel-díja is annak bizonyítéka, hogy az ázsiai irodalom felmenőágban van. Vagy találunk egy új névadó szponzort az elismeréshez vagy szponzorcsomagokat állítunk össze" - fogalmazott a lapnak David Parker, a díjat kezelő szervezet ügyvezető igazgatója. Parker szerint az eset számos olyan szponzornak felkeltheti az érdeklődését, aki az ázsiai régió felé kíván nyitni, néhány potenciális jelölttel már el is kezdődött a tárgyalás. Az új támogató kereséshez a Man Csoport is felajánlotta segítségét.


    A Man Asia Irodalmi Díjat 2007-ben alapították. A 30 ezer dollárral járó elismerést évente egy, az ázsiai kontinens 34 országának valamelyikéből származó író kapja meg, angol nyelven írt vagy arra lefordított regényéért. A 2012-es nyertest januárban hirdetik ki, tavaly a dél-koreai Sin Kjung Szuk (Shin Kyung-sook) Kérlek vigyázz anyura (Please look after mum) című művét jutalmazták az elismeréssel, 2010-ben a kínai Pi Fej-jü (Bi Feiyu) nyert Három nővér (Three sisters) című regényével.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr804865562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása