Fejlődésével és nemzetköziesedésével párhuzamosan Kína egyre kevésbé szorul Hongkong korábbi közvetítő szerepére, ez a különleges igazgatású terület és az anyaország közti konfliktusok növekedésének egyik oka is - írja a South China Morning Post hongkongi napilap egy kormányzati tanulmányt idézve.

Az állami információs központ, a Hszinhua hírügynökség és a Zsenmin Zsipao központi pártlap hongkongi ágai, valamint a hongkongi Kínai Kulturális Intézet közösen készített tanulmánya szerint Kína fejlődésének, világpolitikai és világgazdasági súlyának emelkedése elkerülhetetlenül kihat a kínai-hongkongi kapcsolatokra. A folyamat a két fél közötti különbségek kiegyenlítődését, emellett pedig a problémák sokasodását hozza majd magával - véli a hétfőn bemutatott tanulmány. Peking Hongkongra utaltságának visszaszorulásával az eddig kevésbé nyilvánvaló, többek közt az "egy ország-két rendszerből" fakadó gondok is előtérbe helyeződnek majd - áll a jelentésben. 

Várhatóan a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlődése is lelassul majd, Ez már az elmúlt évek trendje is volt: a 2008-as 38,6 milliárd dollárról például 2011-re 35,7 milliárd dollárra csökkent Kína Hongkongba való közvetlen beruházásainak értéke - mutatnak rá a szakemberek. A megváltozott körülményekhez mindkét félnek "objektíven és nyugodtan" kell alkalmazkodnia, nem szabad egymást hibáztatniuk, és a kölcsönös kapcsolatok építésének útján sem szabad visszafordulniuk. A különleges igazgatású területnek egyértelmű tervet kell felvázolnia, hogy Kína előremozdulásával a jövőben milyen szerepet kíván betölteni. Továbbra is megmaradnak ugyanakkor kompetitív előnyei, így szabadpiacos gazdasága, független bírósága, nemzetközi lakossága - áll a jelentésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr584893917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása