Kína kész a politikai rendszer reformjára, de a politikai "szerkezetátalakításra" csak a "nemzeti valóságot" szem előtt tartva törekedhet - hangoztatta a Kínai Kommunista Párt (KKP) XVIII. kongresszusának szóvivője szerdán.

"Biztosak lehetünk abban, hogy a strukturális reform terén lesz előrehaladás, ... a szocialista jogállamiság tovább tökéletesedik, és az emberek által élvezett demokratikus jogok köre is egyre bővül" - állapította meg Caj Ming-csao a kongresszushoz kapcsolódó első sajtóértekezleten. A közelmúlt két nagy korrupciós ügyére vonatkozó kérdésre válaszolva Caj kijelentette: Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár és Liu Cse-csün volt vasútügyi miniszter esete komoly lecke volt. Mint mondta, a központi fegyelmi ellenőrző bizottság új tervezetet dolgozott ki arra, hogy 2013-2017 között milyen módon vegye elejét a korrupciónak, illetve hogyan büntesse azt.

A sajtóértekezlet és a korábbi hivatalos kínai médiában megjelent, helyenként bátornak és szókimondónak ható cikkekből, kommentárokból az sejthető, hogy a kommunista párt szóhasználatában egyre többet szerepelnek majd a "politikai reform" és a "demokrácia" kifejezések. A korrupcióról pedig minden szinten egyre nyíltabban beszélnek. Valószínűleg ugyanakkor nemcsak a nyugati demokráciák polgárai és a kínai sajátosságokkal épülő szocializmusban élők értenek esetenként mást és mást az egyes szavakon, hanem a kínai polgárok nagy része és a politikai vezetés értelmezése sem mindig fedi egymásét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr164896310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása