Kína új vezetői szélesebb nemzetközi látókörrel rendelkeznek és minden bizonnyal nagyobb rugalmasságot fognak tanúsítani az ország Egyesült Államokhoz fűződő viszonyának kezelésében, de a verseny és az ebből adódó konfliktusok elkerülhetetlenek maradnak - fogalmazták meg szakértők a Hszinhua hírügynökség keddi összeállításában.

"Az aggódó Egyesült Államok továbbra is fékező szándékkal, vigyázva figyeli a felemelkedő Kínát, s a versenynek a jövőben sokkal világosabb jelei lesznek" - húzta alá Csen Csi-tung, a nemzetközi kapcsolatok egyetemi professzora. A világ első és második gazdaságának vetélkedéséről Vang Feng, a Tsinghua Egyetem intézetigazgatója úgy vélte, az folytatódni fog, illetve intenzívebbé is válhat a jövőben. A területek között a kereskedelmet, a befektetéseket, a szellemi tulajdonjog védelmét, a technológiai innovációt és az árfolyam-politikát említette.

A szakértőknek egyöntetűen az a véleményük, hogy mind a kínai vezetőváltás, mind az amerikai elnökválasztás eredménye hatással lesz a kínai-amerikai kapcsolatokra, hosszú távon pedig a "világrendre". Lényegi változásokra a két ország egymás irányába ható diplomáciája területén megfigyelők ugyanakkor nem számítanak. "Majdnem biztos, hogy az Obama kormányzat Kína-politikájában nem következik be drasztikus változás elnökségének második terminusa idején" - nyilatkozta Vang. Szerinte Obama Ázsiára összpontosító stratégiáját a következő négy évben végre fogják hajtani.

Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, a világ legnagyobb exportőre, míg Amerika a legnagyobb importőr. A szakértők véleménye szerint Peking és Washington arra készülnek, hogy közös érdekeik mentén stabil kapcsolatokat építsenek ki. A George Washington Egyetem politikatudománnyal és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora szerint a két ország kormánya számára a kulcs, hogy miként tudják egyensúlyban tartani a versenyt és az együttműködést, vagyis meg tudják-e akadályozni, hogy a viszony ellenségessé váljon. David Shambaugh a történelemben "példa nélkülinek" nevezte a kölcsönös egymásrautaltságnak és függőségnek azt a fokát, ami Kína és az Egyesült Államok mai viszonyát jellemzi.

A Hszinhua összeállításában idézik Hu An-kang közgazdászt, a Kína 2020-ban: egy új típusú szuperhatalom című könyv szerzőjét. Hu szerint Kína nem rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek révén az Egyesült Államokat válthatná a világ egyedüli vezető hatalmának pozíciójában, s a szándéka sincs meg erre. Hu úgy véli, Kína felemelkedése sokkal inkább a maga rendszerének fölényében gyökerezik majd, semmint a másokkal folytatott, a természeti kincsekért, piacokért folyó verseny, valamint a katonai hatalom eredménye lesz. Szerinte a folyamatnak nem szükségszerűen kell a jelenlegi szuperhatalom legyőzésével végződnie. Ez a verseny ebben kivétel lesz - jövendöli Hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr804917477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása