A kínai kormány a külföldre irányuló kínai beruházások értékének rekordját várja az idén, a Hszinhua hírügynökség ugyanakkor arról ír, hogy a cégek terjeszkedését komoly előítéletek nehezítik.

A válság ellenére erős marad a kínai cégek külföldi beruházása, amely értékét tekintve minden bizonnyal rekordot fog dönteni idén - jósolta Mu Hong, a Kínai Fejlesztési- és Reformbizottság (NDRC) helyettes vezetője a külföldi befektetők számára a hét elején megrendezett éves pekingi vásáron. Mu úgy fogalmazott: az érintett cégek számára minden lehetséges központi segítséget megadnak. Az év első 10 hónapjában a nem pénzügyi külföldi befektetések értéke 58,17 milliárd dollárt tett ki, ami az előző év hasonló időszakához képest csaknem 26 százalékos növekedés - mondta az NDRC helyettes vezetője. Tavaly egész évben ez az érték 68,6 milliárd dollárt tett ki, a teljes kifelé irányuló tőkeberuházás 74,7 milliárd dollárra rúgott.

Csen Tö-ming kínai kereskedelmi miniszter a múlt héten úgy fogalmazott: a pénzügyi szektoron kívüli közvetlen kínai beruházások értéke az idén a 70 milliárd dolláros értéket is meghaladja majd, a következő évtizedben pedig a Kínába és a kelet-ázsiai országból külföldre irányuló befektetések értéke közti különbség további csökkenése várható. Hu Csin-tao kínai elnök a Kínai Kommunista Párt november eleji XVIII. kongresszusán szintén globális tevékenységük felgyorsítására szólította fel a kínai cégeket, külön kiemelve nemzetközi hírnevük javításának fontosságát. Utóbbival kapcsolatosan a Hszinhua hírügynökség szerdán arról ír, a kínai vállalatok nemzetközi terjeszkedését előítéletek  nehezítik. A Hszinhua példaként a kínai milliárdos, Huang Nu-po esetét említi, akinek Izlandon tervezett 100 millió dolláros beruházásának elfogadása másfél éve húzódik, s a héten újabb hónapokkal tolódott el.

Tavaly a Huawei telekommunikációs vállalat nem kapott engedélyt a 3Leaf Systems felvásárlására az Egyesült Államokban, 2005-ben a CNOOC nemzeti olajóriás nem vásárolhatta fel az Unocal kaliforniai olajtársaságot - emlékeztet a hírügynökség.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr504949278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása