Először tisztázták teljes körűen az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők helyzetét Kínában: ők is a hazai lakosokkal csaknem megegyező jogokat élvezhetnek majd az országban.

Az emberi erőforrás és közbiztonság minisztériumának tájékoztatása szerint az állandó tartózkodási engedély - a politikai jogokat és kötelezettségeket leszámítva - a kínai lakosokkal egyenlő jogokat garantál birtokosai számára. Ez azt jelenti, hogy az érintett külföldi állampolgárok a munkavállalás, befektetés, lakásvásárlás, hivatali címek és rangok megszerzése, valamint gyermekeik iskoláztatása terén sem különböznek majd a kínai állampolgároktól - írta a hivatal közleményében. A rendelkezés értelmében a "kínai zöldkártyák" tulajdonosai az országos társadalombiztosítási rendszer részeseivé is válhatnak, jelzáloghitelért folyamodhatnak, adókedvezményben részesülhetnek.

Állandó tartózkodási engedélyt minden évben nagy számban kérvényeznek külföldiek a kelet-ázsiai országban, annak megszerzése ugyanakkor hosszú és bonyolult folyamat eredménye. Kína 2004 óta alig több mint 4700 engedélyt adott ki, miközben például az Egyesült Államok évente több mint egymillió zöldkártyát oszt ki. Állandó tartózkodási engedélyért Kínában a legalább 500 ezer dollár értékben, meghatározott iparágakban és területeken befektetők, meghatározott egyetemeken tanító professzorok és meghatározott vállalatok legfelsőbb posztjait betöltők, valamint a kínai háztartással vagy felmenőkkel rendelkezők folyamodhatnak. 

Szintén a héten tisztázták a külföldi szakértők tartós vízumait illető kérdéseket a hivatalos szervek. A korábban bejelentettekkel összhangban a jövőben a jelenlegi kettő helyett öt évre szóló vízumot kaphatnak a kulcsfontosságúnak ítélt ágazatokban tevékenykedő külföldiek, például mérnökök vagy pénzügyi szakértők. Ugyancsak tartós vízum járhat a központi kormány alá tartozó szervezetekben dolgozó külföldieknek és egyes kiemelt projektekben résztvevőknek. A szabályok lazítását a multinacionális cégek is üdvözlik, "felesleges nyűgként" emlegetve az évenkénti vízumcserét és az azzal járó hosszadalmas adminisztrációt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr924962162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása