Nyílt levélben sürgeti több mint ezer értelmiségi, hogy a legfelső kínai vezetés tagjai tegyék közzé saját és családjuk vagyoni helyzetét - írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

A nyílt levelet jogászok, akadémikusok és más értelmiségiek jegyzik, összesen több mint ezren. Az aláírók a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottságának novemberben újonnan megválasztott 205 tagját kérik arra: a korrupcióellenes harcot elősegítendő tegyenek vagyonnyilatkozatot. A levél úgy fogalmaz: a lépés a kínai közvélemény számára is megerősítésként szolgálna az ország vezetőit illetően. Megírását Hszi Csin-pingnek, a KKP főtitkárának, az ország leendő elnökének múlt havi beszéde inspirálta, amelyben Hszi - Hu Csin-tao jelenlegi elnök korábbi szavait idézve - úgy fogalmazott: a korrupció a párt létét és a nemzet jövőjét veszélyezteti, így  elengedhetetlen az ellene való fokozott harc.  A dokumentumot a kínai törvényhozáshoz nyújtják be annak márciusi ülésszakán - mondta a South China Morning Postnak az egyik aláíró. 

A kínai politikai vezetés nyilvános vagyonnyilatkozatának követelése az elmúlt hónapokban többször téma volt a kelet-ázsiai országban. Az idei év nagy botrányai nyomán még inkább erősödtek az ezt sürgető hangok. A hivatalnokoknak jelenleg is évente számot kell adniuk bevételeikről, ingatlantulajdonukról, illetve egyéb vagyontárgyaikról. A bevallás viszont nem nyilvános, és az érintettek csak közvetlen főnökeiknek kötelesek azt benyújtani. A kötelező és nyilvános vagyonnyilatkozat rendszerét Sanghaj korábbi párttitkára, a KKP Központi Bizottságának Állandó Bizottságába beválasztott Jü Cseng-seng a kínai sajtóban többször üdvözölte. Ugyancsak kiállt mellette Vang Jang, Kuangtung tartomány párttitkára, aki azt tartományi szinten tenné kötelezővé. 

A vezetők vagyonnyilatkozat-tételét évtizedekkel ezelőtt kötelezővé kellett volna már tenni - mondta a hongkongi lapnak Vang Csuan-csie, a kínai törvényhozás egy korábbi képviselője, hozzátéve: a változást a legfelsőbb szinteken kell elkezdeni, példát mutatva az alacsonyabb rangú hivatalnokoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr854967706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása