A világgazdasági bizonytalanságok miatt egyelőre nem lehet megjósolni, milyen irányt vesz a kínai külkereskedelem, a külföldi közvetlen beruházások növekedésének fenntartása szintén nehéz lesz - mondta kedden a pekingi külkereskedelmi minisztérium szóvivője.

Rendes havi tájékoztatóján Sen Tan-jang úgy fogalmazott, hogy a világgazdasági környezet továbbra is nehézségekkel és kihívásokkal teli, elhamarkodott lenne tehát a kínai exportot és külkereskedelmet illetően optimista prognózisokat készíteni.  Óvatosságra ad okot többek között a globális gazdaság lassulása és a protekcionizmus növekedése, így a külföldi kereskedelmi környezet semmiképp nem táplálja az optimizmust - mondta Sen. Az év első tizenegy hónapjában a kelet-ázsiai ország külkereskedelme 5,8 százalékkal nőtt, ami jóval elmaradt a korábban éves célként kitűzött 10 százaléktól, amelynek elérését a minisztérium egy hivatalnoka már szeptember végén "reménytelennek" nevezte. 

A szóvivő azt is hozzátette: nehezen lesz fenntartható az elmúlt évek növekedési üteme a Kínába irányuló közvetlen külföldi beruházások terén, aminek oka a világgazdasági válság és a feltörekvő országok előretörése következtében egyre erősödő verseny.  Sen szerint ugyanakkor a közvetlen külföldi beruházások stabilak maradnak, és nem várható azok ütemének jelentős visszaesése. Kína továbbra is jelentős kompetitív előnyöket élvez, így óriási belső piaca van és olcsó munkaerőt tud biztosítani.  Az ország folyamatosan azon dolgozik, hogy a befektetési környezetet javítsa - mondta Sen Tan-jang. A közvetlen külföldi beruházások  az év első tizenegy hónapjában az előző év 100 milliárd dolláros értékéhez képest 3,6 százalékos visszaesést mutattak - derül ki a hivatalos statisztikákból.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr344971200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása