Egészségügyi statisztikák szerint több millió kínai párnak okoz gondot a terméketlenség Kínában, az egy-gyermek politika eltörlése ugyanakkor a közeljövőben nem várható.

A kínai orvosi szövetség legutóbbi statisztikái szerint jelenleg mintegy 40 millió fő számít terméketlennek az ország területén, ez a teljes lakosság csaknem három százaléka. Az ország egyes régióiban - elsősorban a nagyvárosokban és a keleti part mentén - a párok akár 10 százaléka is szembesülhet ezzel a problémával - állítják a szakemberek. A terméketlenség ráadásul egyre több embert érint, aminek elsősorban az egészségtelen napi rutin, a kevés alvás, a sok stressz és a légszennyezés az oka. A kínai nők álapotát emellett a fiatalkorban elvégzett, a nyugati átlagnál nagyobb számú abortusz is befolyásolhatja - mondják az orvosok.

A becslések szerint jelenleg mintegy 10 millió, gyerekre váró kínai pár szorulna orvosi kezelésre, úgynevezett támogatott reprodukciós technikák alkalmazására. Öt évvel ezelőtt már száznál is több ilyen gyógyászati központ volt az országban, s bár egy kezelés költsége a kínai éves átlagbér több mint kétszeresét, a 100 ezer jüant (3,5 millió forint) is elérheti, a jelentős kereslet miatt sok ezres várólisták alakultak ki. A problémára egy tavaly év végi eset is felhívta a figyelmet, amelyben egy kuangcsoui párról derült ki: nyolc gyermekük van. A korábban sikertelenül próbálkozó pár két béranyától összesen öt gyermeket "kapott", közben ugyanakkor az anya is teherbe esett, hármas ikreket világra hozva. A pár végül otthona elhagyására kényszerült, a nyolc gyermek ugyanis súlyos megszegése az általánosságban egy gyermeket engedélyező szigorú kínai családtervezési politikának, amelynek figyelmen kívül hagyása akár több millió jüanos büntetést is maga után vonhat.

A gyereknek a nyugdíjrendszer hiánya miatt két szülőről és négy nagyszülőről kell majd gondoskodnia

Az egy-gyermek politika eltörlése a gondok ellenére nem várható a közeljövőben, ezt erősítette meg a héten Vang Hszia, a nemzeti népességügyi és családtervezési bizottság vezetője. "Kína ragaszkodik családtervezési politikájához, mint a nemzet egyik alapvető politikájához, és viszonylag alacsony termelékenységi rátát fog felmutatni a jövőben is" - mondta Vang. A miniszter hozzátette: a családtervezési politika állandóságot követel, annak célja a népesség egészséges fejlődésének fenntartása. Az "egykepolitika" ugyanakkor az elmúlt években már lazulást mutatott, annak 1979-es bevezetéséhez képest már az ország összes közigazgatási egységében enyhült. A lazítás többé-kevésbé azt jelenti, hogy a kínai városokban általában azon házaspároknak válik lehetővé a kétgyermekes család alapítása, ahol az apa és az anya is egyedüli gyerek - az ezen túli részletes szabályozás tartományonként eltérő.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr964975492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása