Tovább bővült a kínai tartományok hitelállománya tavaly, ami számos gazdasági szakember szerint a kelet-ázsiai országra leselkedő egyik legnagyobb veszélyforrás.

A kínai letétkezelési és elszámolási központ adatai szerint tavaly a tartományi kormányok és finanszírozási csatornáik által kibocsátott kötvények értéke 2011-hez képest 48 százalékkal nőtt, már a 100 milliárd dollárt is meghaladta. A központi kormány által hangoztatott gyorsuló urbanizációs törekvések miatt a trend folytatódására, sőt erősödésére lehet számítani az idén is. A teljes hitelállomány a legutóbbi, 2010 végén közzétett hivatalos számok szerint 10,7 ezer milliárd jüan volt. Jelenlegi és pontos értékéről ugyanakkor csak becslések léteznek, a nem hivatalos finanszírozási források hitelei több ezer milliárd jüannel emelhetik meg ezt az értéket - ismerték el az adatok pontatlanságát korábban a Bank of China közgazdászai is. 

A kínai tartományok hitelállományának növekedése a világgazdasági válság kirobbanását követő, 2009-es ösztönző intézkedések következtében szaladt meg igazán, amelyek hatására a helyi kormányok óriási infrastrukturális beruházásokba kezdtek. A hitelállomány puszta nagyságán kívül a tartományok gyengülő visszafizetési képessége is aggodalmakat okoz, a gazdasági növekedés lassulását és a kínai ingatlanpiac lehűlését ugyanis ezek költségvetése is nagymértékben megszenvedi. A teljes hitelállományon belül a nem teljesítő hitelek állományát 10-12 százalékra becsülik, a pesszimistábbak szerint azonban az a 20-30 százalékot is elérheti. 

A tartományi hiteleket számos gazdaságelemző évek óta a legnagyobb veszélyforrások egyikeként említi. A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy január eleji jelentésében úgy fogalmaz: a növekvő hitelállomány, és főleg a helyi hiteleké az ország növekedési modellje elé is akadályokat állít, de további nagyütemű bővülése az ország szuverén hitelbesorolásán is ronthat. Mások ugyanakkor arra emlékeztetnek: a hivatalos statisztikák szerint a teljes hitelállományon belüli rossz hitelek aránya az egy százalékot sem éri el, a bankrendszer egészében véve egészséges, a tartományi kormányokat pedig a központi vezetés adósságátütemezéssel segíti majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr275020395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása