Őrizetbe vettek Kínában hét embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy rábeszéltek egy helyi tibeti fiatalembert, gyújtsa fel magát - jelentette a Hszinhua hírügynökség kedden.

Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban a rendőrség nyomozása megállapította, hogy a 26 éves Szangje Gjatszo 2012. október 6-i önégetését a Tibeti Ifjúsági Kongresszus tagjai tervelték ki - áll a hatósági közleményben. A fiatalember belehalt sérüléseibe. A munkanélküli férfi földije, a helyi Duohe kolostor egyik volt szerzetese, aki 2000-ben Indiába szökött, 2011-ben szülőhelyén tett látogatása alkalmával beszélt barátjának a tibeti függetlenségről. A beszámoló szerint ezt követően Indiából 2011 szeptemberében több alkalommal is telefonon, valamint e-mailben arra bíztatta otthoni barátját, hogy "járuljon hozzá a tibetiek ügyéhez, javítson a maga és családja helyzetén", kövesse el az önégetés "hősi tettét".

A rendőrség állítása szerint 2012 januárjában a Tibet függetlenségéért küzdő, radikálisnak tartott Tibeti Ifjúsági Kongresszus két tagja, köztük a már említett kivándorolt szerzetes Indiában 30 Kanszu tartományi szerzetessel találkozott, s tibetiek önégetéseinek tervéről egyeztetett. 2012 áprilisában az egyik résztvevő kapcsolatba lépett a 26 éves tibeti fiatalemberrel és azt ígérte neki, hogy tette elkövetése után fényképét külföldre küldik, a dalai lámát pedig megkérik, hogy tiszteletére tartson közös imát. Szangje a tett elkövetésének napján, október hatodikán, három embert hívott fel, akiket tájékoztatott tervezett öngyilkosságának időpontjáról és helyéről. Valamennyien ott voltak a helyszínen, fényképeket készítettek róla, amelyeket gyorsan külföldre küldtek.

Kanszu tartomány rendőrsége eddig hét gyanúsítottat vett őrizetbe, s kapcsolatba lépett "az érintett ország" hatóságaival is, kérve továbbiak kiadatását.

Szólj hozzá!

Címkék: tibet

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr665020441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása