Kínában tavaly 670 titkos, illegális fegyverüzemet, vagy elosztóhelyet fedezett fel a rendőrség, 160 ezer fegyvert és 2780 tonna robbanóanyagot foglalt le - adta hírül a kínai média szerdán a Közbiztonsági Minisztérium tájékoztatása alapján.

Összesen nagyjából 360 bűnszövetkezet bukott le, s 20 ezer embert vettek őrizetbe. A 2011. februárban indított országos kampány során 1400 fegyvergyártással, vagy -kereskedelemmel kapcsolatos ügyben jártak el. A fegyvereket előállítók és azokkal üzletelők mellett a fegyverek és robbanóanyagok birtokosait is büntetőjogi felelősségre vonták. Az elkobzott fegyverek és robbanószerek több mint 60 százalékát vagy önként szolgáltatták be, vagy lakossági bejelentés alapján találtak rájuk. Tavaly nyáron, a kampány részeként 150 városban 100 ezer fegyvert és mintegy 250 tonna robbanóanyagot semmisítettek meg. A hivatalos adatok szerint 2012-ben jelentősen visszaesett a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma.

Illegálisan tartott fegyerek begyűjtése Tangshanban

Korábbi jelentések szerint csak Csiangszu tartományban több mint 6 ezer, illegálisan tartott fegyvert találtak földalatti raktárakban és műhelyekben. Sanghajban 17 fegyvercsempészt állítottak bíróság elé, amerikai segédlettel fülelték le őket. A csoport expressz levélben jutott az Egyesült Államokban feladott több mint 100, félautomata kézifegyverhez és alkatrészekhez. Az amerikai nemzeti gárda észak-karolinai tagját, aki segítette a fegyverek piacra juttatását, tavaly szeptemberben elítélték. Kína a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, s az üzemekből jut a feketepiacra is. Ezek mellett megjelennek a házilag előállított, többnyire gyenge minőségű fegyverek is. A csempészáru egyik forrása állítólag Mianmar.

A közbiztonsági tárca rendszeresen indít "begyűjtő" akciókat, s a leggyakrabban készpénz és a büntetlenség ígéretének fejében próbálja meg begyűjteni a törvénytelenül tartott fegyvereket. 2008-ban például 79 ezer fegyvert és több mint 5,7 millió lőszert szedtek be így. Kínában három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki illegális fegyverbirtoklásért. A fegyveres bűncselekmények elkövetőit többnyire halálra ítélik. A népi Kína kormánya 1966-ban rendelte el a teljes tilalmat a fegyverbirtoklásra, beleértve az utánzatokat is. Azóta a kormány megtiltotta a magán fegyvergyártást, értékesítést, szállítást, a fegyverek és lőszerek importját és exportját. Nem hivatalos források szerint a döntésre az után került sor, hogy gyerekek egy verébre célozva belőttek a Népi Gyűlés Házának, vagyis a parlament épületének Tienanmen téri ablakán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr515021889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása