Három éve tavaly először estek vissza a külföldi működőtőke befektetések (FDI) Kínában, a globális válság következtében csaknem 4 százalékot vesztett az előző évhez képest a világ második gazdasága - jelentette be a kereskedelmi minisztérium szerdán.

Decemberben 4,5 százalékkal, 11,7 milliárd dollárra esett a működőtőke befektetések értéke az egy évvel korábbihoz képest, és a tendencia hetedik hónapja jellemző. A tavalyi év folyamán egyedül májusban volt némi emelkedés éves összevetésben. 2012-ben 111,72 milliárd dollárt fektettek be külföldiek a Kínában, alig kevesebbet a 2011-es 116 milliárdos rekordnál. Az adat továbbra is azt jelzi, hogy Kína továbbra is a vállalati terjeszkedés egyik legfontosabb célpontja. A csökkenés elemzők szerint nem jelent bizalomvesztést. A pekingi gazdaságirányítás azt tervezte, hogy 2012 és 2015 között évente 120 milliárd dollárt vonz a piacra, de az első évben ezt nem tudta teljesíteni. Piaci megfigyelők viszont úgy vélik, a célt néhány éven belül elérik, de Kínának ezért többet kell tennie.

Sen Tan-jang, a Kereskedelmi Minisztérium szóvivője elismerte, hogy a gyártók között a piacról történő kivonulásra is van példa, de hangsúlyozta, nincs szó számottevő elvándorlásról. Az adatokból kitűnik, hogy az európai és az ázsiai befektetők vonultak inkább vissza a piactól 2012-ben. A tőkebeáramlás az Európai Unióból 3,8 százalékkal mérséklődött, míg a 10 legnagyobb ázsiai gazdaság 4,8 százalékkal kevesebbet fektetett be az egy évvel korábbihoz képest. Ázsia ennek ellenére továbbra is az ország legnagyobb befektetője maradt, miközben az amerikai működőtőke beruházások 4,5 százalékkal nőttek. A minisztérium szóvivője kiemelte, hogy 2013-ban az export növekedési ütemét a bruttó hazai termékével (GDP) megegyező mértékűre tervezik, és ezzel növekedne Kína részesedése a globális kereskedelemben.

A napokban nyilvánosságra hozott adatokból arra lehet következtetni, hogy a tavalyi negyedik negyedévi gazdasági növekedés elérte a 7,8 százalékot a harmadik negyedév 7,4 százaléka után, ami 2009 eleje óta a legalacsonyabb volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr465021848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása