A gazdasági növekedést a 2012-eshez hasonlóra becsülik, azonban az infláció elszaladásától tartanak a kínai szakértők, ami még jövőre is komoly gondokat okozhat.

A Cajcsing vezető gazdasági és pénzügyi újság szerint a piaci konszenzus 3,1 és 3,5 százalékos értékével szemben idén 4, jövőre pedig akár 5 százalékos is lehet az áremelkedés üteme Kínában. Ez komoly növekedés lenne a tavalyi átlag 2,6 százalékhoz képest, s közelítené a 2011-ben komoly társadalmi frusztrációt okozó 5,4 százalékos értéket. A lap szerint az infláció növekedését mindenek előtt a sertéshús drágulása és a szolgáltatási árak emelkedése okozza majd. Az infláció legnagyobb szeletéért az élelmiszerárak - a sertés- mellett főképp a marhahús, az olaj és a rizs drágulása - felelnek majd, melyet a szokatlanul hideg tél és a növekvő kereslethez képest szűkülő kínálat is súlyosbít. A Cajcsinghoz hasonlóan az infláció emelkedését jósolja legújabb jelentésében a kormány fejlesztési kutatóintézetének makrogazdasági osztálya is, amely ugyancsak 4 százalék körülire teszi az idei áremelkedés mértékét.

Náluk optimistább a China Daily napilap, mely ugyan szintén az infláció emelkedését valószínűsíti, annak értékét azonban csak 3-3,5 százalékra teszi. A lap szerint a hazai bérek és termelési költségek emelkedése mellett az importált infláció is jelentős mértékben hozzájárul a trendhez, így például az energiahordozók árának globális emelkedése. Megfelelő központi szabályozással kordában lehet tartani az árnövekedést - fogalmazott Ma Csien-tang, a nemzeti statisztikai hivatal vezetője múlt hét végén, megjegyezve: a döntéshozóknak ébereknek kell maradniuk és a proaktív fiskális és az óvatos monetáris politika fenntartására kell törekedniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr105036917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása