Pánikszerűen adják el ingatlanaikat a korrupcióval való lebukástól való félelmükben a kínai hivatalnokok azóta, hogy Hszi Csin-ping korrupcióellenes harcot hirdetett meg - írja a Csingcsi Kuancsa Pao kínai lap.

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára, leendő elnök a párt novemberi 18. kongresszusán hirdetett meg fokozott harcot a korrupció ellen. A politikus a jelenlegi elnök, Hu Csin-tao szavait megismételve így fogalmazott: a korrupció olyan magas fokra hágott, hogy az már a párt létét és a nemzet jövőjét veszélyezteti, ezért is elengedhetetlen és szükségszerű, hogy fokozzák a harcot ellene. A beszédet követő hónapok látványos eredményeket hoztak mind hivatalos fronton, mind pedig a kínai internetezők tucatnyi "leleplező" bejelentésének köszönhetően: számos hivatalnokról derült ki, hogy hivatalos fizetését sokszorosan meghaladó összegű luxuscikkekkel vagy több ingatlannal rendelkezik. 

Utóbbiak le nem bukott társai pánikszerűen próbálnak túltenni ingatlanaikon, amit a november közepe óta ingatlanpiaci statisztikák is alátámasztanak - írja a Csingcsi Kuancsa Pao. A lap megszerezte a KKP Központi Bizottsága fegyelmi bizottságának (CDIC) egy jelentését, mely szerint 45 nagy és közepes városában az eladásra kínált luxusingatlanok, villák és méregdrága  lakások volumene százszoros növekedést mutat Hszi Csin-ping beszéde óta. Csak Sanghajban és a dél-kínai Kuangcsouban tízezer luxuslakást adtak el tavaly hivatalnokok, a kínaiak által "földi paradicsomként" is emlegetett Hangcsouban csaknem félezer villát értékesítettek - áll a jelentésben. A luxusingatlanok és villák hirdetőinek több mint 60 százalékát álnév, monogram vagy cégnév alatt tartják nyilván, ami szintén a korrupcióval összefüggésbe hozható "eladási láz" gyanúját erősíti - írja a CDIC. 

A fegyelmi bizottságnak a lap által megszerzett jelentése a korrupt hivatalnokokról megjegyzi: az októberi aranyhetet, az egyhetes munkaszünetet követően 1 100 hivatalnok nem tért vissza az országba időben, a hivatalos adatok szerint közülük legalább 714-en elmenekültek. A dokumentum arra is kitér, hogy a becslések szerint 2010-ben 600 milliárd, tavaly 1000 milliárd dollár értékű pénz hagyta el az országot illegálisan, ez az érték idén még tovább nő és elérheti a 1500 milliárd dollárt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr965036924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása