Fogadkozik a kínai főváros, hogy még az idén két százalékkal csökkenti a főbb levegőszennyező anyagok sűrűségét, leparancsolja az utakról az öreg autókat - jelentette be a főváros ügyvezető polgármestere kedden a pekingi helyhatóság ülésszakának nyitónapján.

A város 180 ezer gépjárműtől szándékozik megszabadulni, miközben a tiszta energiával működőket igyekszik elterjeszteni elsősorban a kormányzati autóparkokban és a köztisztasági területen, amibe az úttisztítás és a szemétgyűjtés is beletartozik. Vang An-sun arra is ígéretet tett, hogy a 44 ezer idős, földszintes lakóépület fűtését korszerűsítik, a belvárosi széntüzelésű kazánokat lecserélik. Hozzátette: szigorúan fogják ellenőrizni az építkezések "porolását" is. Az önkormányzat a jövőben megerősíti a levegő minőségének ellenőrzését, a mérések eredményeinek elemzését és gondot fordít azok nyilvánosságra hozatalára.

 Egy készülő fővárosi rendelkezés szerint a szmogos napokon csökkentenék a forgalomba helyezhető autók számát, illetve kidolgozott forgatókönyvvel készülnének a súlyos helyzetekre. Ennek része lenne a gyárak, üzemek ideiglenes leállítása, is. A nyilvánosan közzé tett előterjesztést február 8-ig bárki véleményezheti. Januárban csaknem egy héten át fojtó szmog terítette be a húszmilliós kínai fővárost, a vezetés a vészhelyzetre rendkívüli intézkedéseket hozott, az emberek nagy része csak szájmaszkkal mert az utcára merészkedni. A szmog és a levegőszennyezés kérdéseivel napokon át kritikusan foglalkozott a sajtó és a közösségi média.

A PM2,5 mutató, vagyis az egy köbméter levegőben kimutatható 2,5 mikrométernél kisebb, finom porszemcsék mennyiségét kifejező érték abban az időszakban többnyire meghaladta a 300 mikrogrammot, de az átlag egyes napokon 500 körül volt, más térségekben pedig előfordult 700-900 közötti, sőt a feletti érték is. A szakemberek az egészségügyi határértéket 25 és 40 mikrogramm közé teszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr695036922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása