Akár még az idén szabadkereskedelmi megállapodást köthet Kína Svájccal és Izlanddal - értesült a China Daily kínai napilap.

Az újság szerint mindkét országgal jól haladnak, Izlanddal pedig akár már pár hónapon belül véglegessé válhatnak a megállapodás keretei. A két fél közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2005-ben kezdődtek, s végső szakaszukban járnak, néhány apróbb kérdésben folyik még az egyeztetés a két fél között - mondta a lapnak Olafur Ragnar Grimsson izlandi elnök. A szabadkereskedelmi megállapodást - a fennmaradó kérdések rendezése után - várhatóan Johanna Sigurdardottir miniszterelnök pekingi látogatásán írják majd alá az idén tavasszal. A megegyezés sikerével Izland lehet az első európai ország, amely szabadkereskedelmi partnerségre lép a Kínai Népköztársasággal.

Hasonló megegyezésre törekszik Svájc is a kelet-ázsiai országgal. A tárgyalások tavaly kezdődtek, és az izlandinál gyorsabban zajlanak, vagyis tető alá hozásuk valószínűleg nem fog nyolc évig tartani - írja a China Daily. Ueli Maurer svájci elnök a lapnak úgy fogalmazott: a megegyezés mindenek előtt a két ország közti gazdasági kapcsolatok fellendüléséhez járulna hozzá, amely azután más területekre is pozitívan hathat ki. A lap információi szerint élelmiszeripari és mezőgazdasági kérdésekben adódnak vitás pontok a két fél között. Kína az idén a tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi megállapodásainak felgyorsítására, azok véglegesítésére törekszik - fogalmazott Csen Tö-ming, kínai kereskedelmi miniszter a tavalyi év végi rendes kereskedelmi munkakonferencián.

A kelet-ázsiai ország korábban a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN), Szinapúrral, Pakisztánnal, Új-Zélanddal, Chilével, Peruval és Costa Ricával kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Jelenleg is folyik az egyeztetés - Izland és Svájc mellett - Norvégiával, Ausztráliával, a Dél-Afrikai Vámunióval és az Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr85047974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása