Kína továbbra is a békés fejlődés útját kívánja járni, és aktívabb szerepre készül a nemzetközi porondon, de az alapvető érdekeit érintő kérdésekben nem köt kompromisszumot - derült ki Hszi Csin-pingnek, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárának beszédéből, amelyet a párt felső vezetőinek körében mondott.

A politikai bizottság ülésén elhangzottakról kedden számolt be a Hszinhua hírügynökség. "Ragaszkodunk a békés fejlődés útjához, de sosem adjuk fel törvényes jogainkat, és sosem áldozzuk fel alapvető nemzeti érdekeinket" - idézi Hszit a Hszinhua. "Egyetlen ország sem feltételezheti, hogy belemegyünk olyan alkukba, amelyek alapvető érdekeinket érintik, vagy lenyeljük a szuverenitásunkat, biztonságunk, vagy fejlődésünk érdekeit sértő +keserű gyümölcsöt+" - húzta alá. Hszi hangsúlyozottan békeszerető kínai nemzetről beszélt, utalva arra, hogy a "háborús rémtettek kitörölhetetlen emléket hagytak a kínai emberekben", ami miatt vágynak a békés és stabil életre és nagy becsben tartják azt. A felfordulástól félnek a kínaiak, a stabilitást keresik és várják a világ békéjét" - fogalmazott a pártfőtitkár, majd megerősítette, országa sosem fog törekedni arra, hogy hasznot húzzon szomszédjainak kára árán.

Hszi nem mulasztotta el megemlíteni a KKP legutóbbi kongresszusa óta általa többször is szóba hozott "kínai álmot", "a kínai nemzet nagy megújítását", amelyhez - mint mondta - békés nemzetközi környezetre van szükség. "A történelem megmutatta, hogy a fegyveres agresszió és terjeszkedés mindig kudarccal végződik" - tette hozzá a KKP első embere, aki tavasztól Kína államelnöke lesz vélhetően tíz évig. Hszi Csin-ping üzenete egy olyan időszakban hangzott el, amikor az Egyesült Államok stratégiai célokkal az ázsiai és csendes-óceáni térség felé fordul, Kína pedig több szomszédjával is területi vitában áll. A konfliktus különösen elmérgesedett az ország egykori megszállójával, az Egyesült Államok szövetségesével, Japánnal, s megfigyelők szerint Peking és Tokió között fennáll a konfrontáció veszélye.

Mindezekkel párhuzamosan a világsajtó ismét egyre többet ír a "kínai fenyegetésről", s erre vonatkozó állítását általában a kelet-ázsiai óriás meghatározó gazdasági súlyával és haderejének egyre látványosabban fejlesztésével támasztja alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr745051690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása