A tavalyihoz hasonló gazdasági növekedést várnak a kínai tartományok - leggyorsabb fejlődésre a középső és nyugati területek számítanak.

A világgazdasági nehézségek, a kilátások bizonytalansága és a hazai gazdaság 13 éve nem látott lassú 2012-es növekedése ellenére 31 tartományi szintű közigazgatási területből 24 számít Kínában 10 százalék feletti GDP-bővülésre idén.  Az egyes helyi kormányok által a héten kiadott előrejelzésekből kiderül: a korábbi években jellemző trendeknek megfelelően a keleti parti területek lassuló, az ország középső és nyugati területei gyorsuló fejlődésre számítanak. A főváros, Peking a tavalyi 7,7-ről 8 százalékra emelte gazdasági növekedését illető várakozását, a kelet-kínai Sanghaj és a vele szomszédos Csöcsiang tartomány a tavalyi értéken nem változtatva 7,5 és 8 százalékban határozta meg az idei célt. Az ország ipari központjának tartott, Hongkonggal szomszédos dél-kínai Kuangtung tartomány a 2012-es 10,2-ről 8 százalékra volt kénytelen csökkenteni várakozását, ami elsősorban az exportpiacok visszaeső keresletének tudható be.

A közép-kínai Honan és Hupej tartományok 10-10 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek, míg Szecsuán tartomány 11 százalékos bővülést vár. Ennél is jobb eredményt vár a nyugat-kínai Kanszu és az észak-kínai Senhszi tartományok vezetése, 12 és 12,5 százalékos GDP-növekedést előre jelezve. A legjobb teljesítményt a dél-közép-kínai Kujcsou tartomány várja, ahol a tavalyi 13,6 százalék után idén 14 százalékos bővülést várnak.

A január végi tartományi statisztikákból kiderül, 2012-ben a legmagasabb GDP-t még a dél-kínai Kuangtung, a kelet-kínai Csiangszu és az északkelet-kínai Santung tartomány tudhatta magának, mind átlépve az ötezer milliárd jüanes (175 ezer milliárd forint) határt. Csöcsiang és Honan tartományok ezek nyomában haladtak, három ezer milliárdos (105 ezer milliárd forint) bruttó hazai termékükkel. Leggyorsabban Tiencsin tudott nőni tavaly, mely 13,8 százalékos bővülést produkált, második a délnyugat-kínai Csungking volt 13,6 százalékos növekedéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr515063974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása