Az árak elszaladása miatt a korábbinál szigorúbban szabályozhatják a jövőben a kínai ingatlanpiacot - írja a sanghaji értékpapírpiaci szaklap.

Az újság Peking város lakhatási ügyekért felelős bizottságának egy meg nem nevezett alkalmazottját idézi, aki szerint "alapvetően biztosra vehető", hogy a kínai nagyvárosok ingatlanpiacain a közeljövőben szigorúbb szabályokat vezetnek be. Az új intézkedések a kereslet jelenleginél is szorosabb keretek közt tartását szolgálják majd, bejelentésük akár már március elején is megtörténhet.   A túlfűtött kínai ingatlanpiac lehűtésével a központi vezetés 2010 óta próbálkozik, a hitelezés visszafogására például többször emelt kamatlábat, megnövelte a lakásvásárlásnál kötelező önrész arányát, korlátozták a családok második, illetve harmadik ingatlanvásárlását, egyes nagyvárosokban ingatlanadót is bevezettek. A kezdeti sikerek ellenére ugyanakkor az ingatlanárak az ország 100 legnagyobb városában januárban sorozatban a nyolcadik hónapja emelkedtek. 

A legnagyobb kínai ingatlanpiaci portált fenntartó SouFun Holdings adatai szerint a lakások négyzetméterenkénti ára az idei év első hónapjában Pekingben 25 075 jüant (878 ezer forint) tett ki, míg Sanghajban 27 655 jüan (968 ezer forint), a 100 legnagyobb város lakásainak átlagos négyzetméterenkénti ára pedig 9 812 jüan (343 ezer forint) volt. A nagyvárosok négyzetméterenkénti árai az átlagfizetések sokszorosát teszik ki, szinte lehetetlenné téve az átlagemberek számára a lakásvásárlást, ami frusztrálja a társadalmat. Az ingatlanárakat a kínai lakosság évek óta a legnagyobb aggodalmai között említi - derül ki a Kínai Társadalomtudományi Akadémia felméréséből.  Az árak jelentős mérséklődésére az elemzők és szakemberek többsége nem számít, a nemzeti statisztikai hivatal korábbi vezérigazgatója nemrég például úgy nyilatkozott: a városiasodás erősödése és a fizetőképes kereslet növekedése miatt a következő évtizedben tovább emelkedő ingatlanárak várhatók Kínában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr215067810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása