Három éven át magas rangú párthivatalnoknak adta ki magát egy férfi Kínában, hamis hivatalával ugyanakkor túl magasra akart törni, így lebukott.

Csao Hszi-jong 2010 óta állította magáról, hogy a kínai kormány alá tartozó fejlesztési kutatóintézet vezetője, vagyis miniszterhelyettesi rangja van. Állítását tevékenységi területén, a délnyugat-kínai Jünnan tartományban éveken át senki sem kérdőjelezte meg, "a közgazdaságtudományok doktoraként is ismert kutató" szerepében éveken át több tucat beszédet mondott hivatalos rendezvényeken, banketteken, fogadásokon, ezen kívül egyetemi konferenciákon vett részt, irodát tartott fenn, és gyakran járta a tartományt is, hogy az ottani helyi vezetők útját egyengesse, vagy éppen a vidéki lakosok gondjait hallgassa - számol be a részletekről a kínai sajtó.

Csao azonban a jelek szerint elvetette a sulykot. Tavaly novemberben egy tartományi fővárosban, Kunmingban megrendezett konferencián azt mondta: a város ipari és gazdasági fejlődését a központi kormány szabadkereskedelmi övezet kiépítésével kívánja segíteni, ezzel is vonzóbbá téve azt a vállalatok számára. A bejelentés a kelleténél nagyobb visszhangra talált, azt a helyi újságok címlapjukon hozták, a tervvel kapcsolatban sok érintett egyenesen a kormányhoz fordult megerősítésért, ahol értetlenül fogadták a dolgot, ismeretlen volt a "központi kutató" neve. Ebben a hónapban a kormány információs hivatala közleményben tagadta, hogy Csao a kormánynak dolgozna, leszögezte: soha semmilyen kutatói csapatot nem küldtek a területre. A férfi valódi kiléte egyelőre ismeretlen, mint ahogyan holléte is, mivel "olajra lépett", elfogása esetén akár 10 év börtön is várhat rá. 

Az eset a több százezer regisztrált felhasználót jegyző kínai Sina mikroblogon is felkapott téma lett. Számos kommentelő megrökönyödésének adott hangot, mondván, a korrupt kínai hivatali háló bizonyítottan annyira sűrűn szőtt, hogy a "potyautasok" egyáltalán nem tűnnek fel. Mások zseninek nevezték Csaót. Úgy fogalmaztak: a kínai vezetésnek a rendkívül sikeresen rejtőzködő férfit külföldi hírszerzési küldetésekre kellene bevetnie, így például Japánban vagy az Egyesült Államokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr325150053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása