Több tucat drogfüggő szökött meg egy dél-kínai kezelőközpontból április elején, többségüket továbbra is keresik a hatóságok.

A hírt csupán a hét végén erősítette meg a kínai rendőrség, miközben az már másfél hete terjed a kínai interneten. A filmbe illő történetet először megszellőztető tianya.cn internetes portál értesülései szerint az eset a dél-kínai Jünnan tartomány Csenhsziong megyéjében történt április első hetében. A helyi, fogdaként és kezelőközpontként is szolgáló létesítményből a szokásos reggeli torna idején 39 fogva tartott drogfüggő szökött meg, annak ellenére, hogy rájuk - legalább is az előírások szerint - három őr is vigyázott, a központot pedig biztonsági ajtók sora zárja. A feltételezések szerint a szökevények fogvatartóik hanyagságát és figyelmetlenségét használták ki, akik a biztonsági ajtókat sem tartották zárva. Az őrökön a kínai internetezők ezrei élcelődnek, őket az eset nyilvánosságra kerülése után felfüggesztették. 

Az elmúlt hét során a menekülők közül 12-őt megtaláltak a hatóságok vagy feladták magukat és visszatértek a központba, a többieket továbbra is keresik, mint ahogyan a történtek körülményeinek vizsgálata is folyik. A szökésben lévők kifejezett veszélyt nem jelentenek a társadalomra, mivel drogfüggőségükből fakadóan kezelik őket, nem pedig valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt tartják fogva őket.  Jünnan tartományt sokszor a kínai drogkereskedelem központjaként is emlegetik, mindenekelőtt a szomszédos Vietnammal, Burmával és Laosszal bonyolított tranzakciói miatt. A sanghaji Fudan Egyetem egy 2011-es tanulmányának nem reprezentatív adatai szerint a felnőtt lakosság akár egyötöde is droghasználó lehet. A tartományi főváros, Kunming Kína HIV-fővárosaként is ismert, a betegség terjedéséhez pedig a drogfogyasztók fertőző tűhasználata is jelentős mértékben hozzájárul.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr75235648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása