A kínai vezetés azt ígéri, hogy a reformok gyorsításának érdekében több tucat területen korlátozza a kormányzati beleszólás mértékét - tudósít a Hszinhua hírügynökség.

A változások mindenek előtt a befektetéseket és a termelő iparágakat érintik. Összesen 71 téren várható reform, amely a korábban a kormányzat alá tartozó döntéshozás helyi szintre való áthelyezését vagy az adminisztrációs folyamatok egyszerűsítését, eltörlését jelenti. A kínai parlament március eleji éves ülésszakán jóváhagyott változtatással a kínai vezetés célja a piacorientáltság felé való elmozdulás, a helyi kormányoknak nagyobb önállóságot és az ügyekbe való fokozott beleszólást engedő szervezeti reformok elősegítése, valamint a kormányzati hatáskörök újradefiniálása.

A Hszinhua emlékeztetett: 2001 óta a kínai kormány összesen hat körben határozott a kormányzati beavatkozás mértékének csökkentéséről, összesen több mint 2400 ágazatot átalakítva ezzel. A hírügynökség idézte Csi Fu-lint, a kínai Reform és Fejlesztés Intézet igazgatóját, aki úgy fogalmazott: az adminisztrációs terhek csökkentése kis lépésnek tűnhet, de nagy reformokhoz vezethet az országban. A központ egy-egy ágazatból való kivonulása a magántőkének és a szabadversenynek enged teret, ami a gazdasági növekedést segíti. A változások következő hulláma magát a kormányt kellene, hogy érintse - mondta a szakember. Az állami beavatkozás, emellett az állami tulajdon arányának kérdése a tavaly őszi központi hatalomátadás előtt hangos vitát váltott ki az országban, s számos értelmiségi sürgette a jelenlegi rendszer reformját, szabadabb versenyt és egészségesebb üzleti környezetet követelve. A kérdés a Világbank tavaly év elején ismertetett, China 2030 című kiadványban is kiemelt helyet kapott.

A jelentés készítői a kelet-ázsiai ország számára megfogalmazott tanácsok közt legelsőként az állami tulajdonban lévő vállalatok reformját, a tulajdonosi struktúrák újragondolását, a közforrásokhoz való hozzáférés szélesebb körű elérhetővé tételét sürgették, emellett a monopolágazatok lazítását és a stratégiai fontosságú iparágakban való verseny növelését szorgalmazták.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr255252723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása