Több ezer korrupcióval kapcsolatos ügyet vizsgáltak az idén az első negyedévben Kínában, a vezetés eltökélt és a korrupció elleni harc további fokozását ígéri.

A legfelsőbb ügyészség hét végén közzétett statisztikái szerint az ügyészségek a több mint 3600 korrupciós ügy mellett az első negyedévben csaknem másfélezer olyan esetet is vizsgáltak, amelyek a korrupciós vádak mellett a hivatali kötelezettségek elhanyagolását vagy azzal kapcsolatos jogsértést is magában foglalnak. A korrupcióval és kenőpénzek elfogadásával kapcsolatos ügyek több mint 5100 embert érintenek, a hatóságok összesen 540 millió jüan (20 milliárd forint) értékű összeg eredetét és sorsát vizsgálják. A legfelsőbb ügyészség április közepén az alacsonyabb szinteken működő helyi hatóságokat is a hatékonyságuk fokozására, kiterjedtebb ellenőrzésre szólította fel.

A kínai vezetés tavaly év végén hirdetett kiterjedt korrupcióellenes harcot. Ennek eredményeként az utóbbi hónapokban több tucat, nagyszabású visszaélésre derült fény, kiemelkedik ezek közül Po Hszi-laj, korábbi csungkingi párttitár vagy a korábbi vasúti miniszter, Liu Csi-csün esete, ezek ugyanis azt jelzik, a legmagasabb tisztségeket betöltő bűnösök sincsenek immár biztonságban.  A párt fegyelmi bizottságának vezetője - Hszi Csin-ping pártfőtitkár szavaival összhangban - korábban úgy fogalmazott: a korrupcióellenes harc a tiszta párt és a tiszta kormány építésének előfeltétele, és mint ilyen, hosszú távú kihívás. A kérdés rendezése a kommunista párt számára döntő fontosságú, az ugyanis a vezetésbe vetett bizalmat gyengíti, a hivatali korrupció ezen túl sokadik éve a társadalom legfőbb aggodalmainak egyike. Elhivatottságának bizonyítékául a kínai vezetés idén - 24 éves kihagyást követően - az erőfeszítéseket és eredményeket részletező éves jelentést tesz közzé.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr245252803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása