A Bank of China bejelentette, hogy leállította az észak-koreai külkereskedelmi bank számláinak pénzforgalmát. Magyarázatot nem fűzött ehhez, de megfigyelők a Phenjan elleni ENSZ-szankciókkal hozzák összefüggésbe a döntést.

A világszervezet Phenjan korábbi rakétatesztje és kísérleti atomrobbantása miatt szigorította a bezárkózó országgal szembeni szankcióit.  Az észak-koreai külkereskedelmi bank az Egyesült Államok vádjai szerint kulcsszerepet játszik Phenjan atomfegyverkezési- és rakétaprogramjának finanszírozásában.  A phenjani rezsim egyetlen külső támogatójának számító Pekinget korábban számos nemzetközi bírálat érte, amiért nem tanúsított jelentős szigort az elmúlt hónapokban háborúval fenyegető és provokatív lépések sorát tevő Észak-Koreával szemben.  Elemzők szerint habár Kína nagy szerepet játszik az észak-koreai gazdaság talpon maradásában, a közelmúltbeli események arra engednek következtetni, hogy Peking csak korlátozott mértékben tudja befolyásolni Phenjan lépéseit, amelyekkel szemben maga is egyre elégedetlenebb.

Szöul szerint súlyos gazdasági csapás Phenjanra a második legnagyobb kínai bank, a Bank of China döntése az észak-koreai külkereskedelmi bank számláinak zárolásáról. A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője kifejtette szerdán sajtótájékoztatóján, hogy az észak-koreai pénzintézetnek meghatározó szerepe van Phenjan külkereskedelemében, és magától értetődő, hogy számláinak zárolása Kínában milyen hatást vált ki. A japán kormány is elégedettséget fejezte ki szerdán a pekingi döntés miatt. "Üdvözöljük Kína lépését, amelynek komoly befolyása van Észak-Koreára" - közölte Szuga Josihide kormányszóvivő sajtótájékoztatóján.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr275288063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása