Egyre nő a kínai gazdagok vagyona, ötből hármuk ugyanakkor külföldre emigrálna - derül ki a Kínai Kereskedelmi Bank és a Bain & Co. tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.

Az előző évhez képest 14 százalékkal, 80 ezer milliárd jüanre nőtt a kínaiak magánkézen lévő szabadon rendelkezésre álló vagyona - állítják a jelentés készítői. Ezzel párhuzamosan a legalább 10 millió jüan (370 millió forint) befektethető összeget magukénak tudók száma a 700 ezret is meghaladta tavaly, miközben 2010-ben még "csupán" 500 ezren tartoztak a leggazdagabbak táborába. Számuk idén a 840 ezret is elérheti, összvagyonuk pedig a 92 ezer milliárd jüanes határt is átlépheti. A jelentés szerint a gazdag kínaiak 33 százaléka, a leggazdagabbak, vagyis a legalább 100 millió jüan (3,7 milliárd forint) eszközzel rendelkezők több mint 50 százaléka rendelkezik külföldi befektetéssel. A válaszadók 60 százaléka fogalmazott úgy: a jövőben növelné határokon túli befektetéseit.

A hosszú távon külföldre készülő aránya jelenleg 56 százalék körül alakul, ennyien nyilatkozták azt, hogy fontolgatják az emigrációt vagy éppen már meg is tették azt. További 11 százalék fogalmazott úgy: maga ugyan nem, gyermeke viszont tervezi vagy már meg is valósította a lépést. A kutatás szerint míg két évvel korábban a gazdag kínaiak a vagyonteremtést jelölték meg befektetéseik első számú céljaként, az életszínvonaluk növelése és gyermekeik iskoláztatása után, mára - köszönhetően a kínai gazdasági növekedés lassulásának és a világgazdasági nehézségeknek - a vagyon fenntartása lett az első számú prioritás. Ezzel párhuzamosan változtak az előnyben részesített befektetési formák is: a statisztikák szerint a vagyonosok portfóliójuk diverzifikálására törekszenek, a rizikósabb értékpapírok helyett pedig egyre gyakrabban választják a biztos megtérülésű pénzügyi eszközöket, így például a kötvényeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr735290564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása